PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’informe dels ODS registra una participació molt baixa del jovent

Les enquestes mostren que ha augmentat el coneixement i la integració de l’Agenda 2030

Per Anna Casanova

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, i el tècnic del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, Adrià Vergés.
La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, i el tècnic del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, Adrià Vergés. | SFGA/JAViladot

L’Informe Nacional Voluntari (INV), que recull les iniciatives i polítiques nacionals per a l’assoliment de l’Agenda 2030, ha registrat una participació molt baixa per part dels joves en les enquestes realitzades, col·lectiu que representa només un 8% del total. D’altra banda, la franja d’edat amb participació majoritària ha recollit les persones d’entre 27 i 59 anys. En aquesta línia, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va assenyalar que «no crec que hi hagi poc interès de la joventut, aquí la mancança és d’arribar a comunicar-se de manera directa amb ells». Per aquesta raó, en el pròxim i tercer informe, el repte és apropar el jovent mitjançant accions com xerrades a les escoles o el seguiment a través d’Instagram. Tanmateix, en general s’ha observat un augment del 354,74% en les respostes. Així doncs, la consulta pública s’ha tancat amb 623 participants, en comparació als 137 de l’enquesta de 2018. Per la seva banda, un altre dels reptes que s’ha observat ha estat la implicació del sector privat, que si bé ha participat en les trobades per redactar l’informe juntament amb el Consell General, el Govern, les associacions, la parapública, els comuns, el raonador del ciutadà, representants d’ONGs i el sector associatiu ciutadà, «hem de treballar més en aquest àmbit», va assegurar Ubach. A més, algunes de les altres dificultats que s’han identificat són l’impacte de la pandèmia en els diferents àmbits: econòmic, social, ambiental o sanitari; la dependència energètica d’Andorra; i la necessitat d’alinear les estadístiques amb els indicadors dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), així com aprofundir el coneixement i l’apropiació de l’Agenda 2030 per part de tota la població.

Pel que fa als aspectes positius, l’estudi ha recollit una millora en la transversalitat dels ODS; la fermesa del Principat per la protecció del medi natural, a través, entre d’altres, de la Llei d’economia circular o el projecte nacional per esdevenir Reserva de la Biosfera; la bona atenció sanitària, reforçada amb el Pla integral de salut mental i addiccions; la voluntat per diversificar l’economia i la connectivitat del país; les reformes a favor de la igualtat entre persones; i les mesures per pal·liar els efectes de la covid-19. A més, de les persones enquestades, el 46% considera que la implementació d’aquest full de ruta al país ha millorat. Addicionalment, amb aquest segon document s’ha detectat un augment del coneixement i la implementació dels ODS de la ciutadania: dels enquestats, el 57% coneixen l’Agenda 2030. També cal destacar que enguany s’ha ampliat el rang d’estudi del document, amb la finalitat de conèixer quin és l’estat d’implementació al país dels ODS, en el qual s’ha analitzat la totalitat dels 17 objectius, a diferència del passat, en el qual només se’n van estudiar vuit. En aquest sentit, els enquestats consideren que els tres ODS més importants a escala internacional són l’educació de qualitat, l’acció climàtica i la fi de la pobresa; i pel que fa a l’àmbit nacional, han posat en relleu el treball digne i el creixement econòmic, l’acció climàtica, i la salut i el benestar.

Amb tot, l’Informe Nacional Voluntari es presentarà el 14 de juliol de 2022 durant el Fòrum Polític d’Alt Nivell de les Nacions Unides. Per finalitzar, la ministra va apuntar que «l’informe és útil per explicar i conèixer el nivell d’implementació de l’Agenda 2030 i dels ODS a Andorra, però també per dissenyar de manera més concreta la política interna del país». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT