Escaldes-Engordany
L’aplicació Andorra Salut oferirà els arxius dels menors a les famílies
El ministeri prepara una millora d’accessibilitat amb el sistema de seguretat dels dispositius
L’aplicació mòbil Andorra Salut comptarà amb els arxius sanitaris dels menors per tal que les famílies puguin disposar de tota la informació «d’una manera més còmoda i eficient», segons va indicar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. D’aquesta manera, el Ministeri de Salut encara una nova actualització dels sistemes de l’aplicació amb la finalitat d’aportar un ample ventall de possibilitats de les carpetes personals dels aspectes sanitaris «que vagi més enllà de la informació estrictament enfocada al coronavirus, tot i que va ser la seva primera raó d’existir».
Seguint aquesta línia, el Govern vol arribar al punt de facilitar la possibilitat de demanar cites en línia i dur a terme televisites mitjançant l’evolució de la mateixa aplicació mòbil, encara que «aquestes noves funcionalitats no preveiem que vegin la llum, almenys fins a la tardor, però no podem posar una data exacta», va assenyalar Mas. Malgrat això, en un termini més curt, Salut espera que les proves diagnòstiques i radiològiques puguin figurar a l’aplicació i es puguin visualitzar tots els arxius amb tota la informació relacionada al material gràfic adjunt.
Pel que fa al mètode d’ingrés de l’aplicació, el ministeri preveu una millora de l’accessibilitat que entrarà en vigor cap a finals de mes. En aquest sentit, Mas va assenyalar que la nova actualització permetrà als usuaris entrar al sistema mitjançant la mateixa seguretat del telèfon mòbil sense la necessitat d’introduir reiteradament les dades del certificat digital; «tan sols verificant el certificat una vegada serà suficient per a utilitzar el servei pel nou funcionament que recordarà les dades personals de cadascú».
D’altra banda, la secretària d’Estat de Salut va anunciar que també es promourà el contacte entre el servei de Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i els pacients mitjançant enquestes i formularis que es faran arribar regularment a la població. Així, «iniciem una nova eina de comunicació directa amb els ciutadans amb la finalitat d’afavorir el seguiment per part del personal sanitari». A més a més, Salut vol dur a terme dos tipus de qüestionaris; per una banda, una enquesta amb paràmetres generals per a tots els usuaris i una altra més personalitzada enfocada al monitoratge posterior de les intervencions.
Sense rastre de l’hepatitis infantil
A banda, Mas va indicar que, fins al moment, no s’ha detectat al Principat cap cas d’hepatitis infantil de procedència dubtosa, encara que un informe israelià publicat a la revista Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition estableix una vinculació entre la malaltia i haver passat la covid amb anterioritat.
Fent referència a l’obligatorietat de la quarta dosi, des de Salut es va indicar que, de moment, no s’ha produït cap canvi en el protocol de vacunes i que no es recomana una nova càrrega del vaccí a les persones immunodeprimides i d’edat avançada, a diferència d’Espanya, on fa tres setmanes van establir la directriu de vacunar els majors de 80 anys.