PUBLICITAT

Andorra la Vella

Previsió de 400.000 vehicles el mes d’agost

Mobilitat activarà diversos dispositius especials de trànsit en què hi participaran unes 250 persones

Per Albert Belis

La frontera del riu Runer.
La frontera del riu Runer. | Arxiu ANA

Quan encara queden quatre setmanes perquè arribi el mes turístic de l’any per excel·lència, l’agost, Mobilitat ja s’ha atrevit a donar la previsió d’entrada de vehicles per ambdues fronteres. D’aquesta manera, el departament augura que la xifra serà de rècord i se situarà en nivells de prepandèmia. Així, entre 400.000 i 410.000 vehicles podrien visitar el país durant aquest mes, mentre que l’any 2019, el darrer prepandèmia, les dades es van enfilar fins als 425.000 vehicles. Si es desglossa per fronteres, 250.000 entrarien pel pas fronterer del riu Runer i 150.000 ho farien per la francoandorrana.

«Seguint els indicadors de la Puríssima, Nadal i la resta de l’hivern d’aquest any i tenint en compte el context internacional en què ens movem i l’augment del preu dels carburants, des de Mobilitat tenim les sensacions que podria ser un estiu de força rècords», va augurar el director del departament, Jaume Bonell. D’aquesta manera, i a banda de la incidència que té en el mes de juliol l’espectacle del Cirque du Solei, «preveiem les màximes complicacions de trànsit al voltant de l’agost, el mes de l’any en què històricament tenim més visitants, almenys si tenim en compte les unitats de vehicles, ja que per Nadal tenim episodis concentrats en determinades dates, quatre dies per la Puríssima i dues setmanes per Nadal, però no en el conjunt de 30 dies».

En els darrers cinc anys, s’han registrat puntes d’entrada que han fregat els 18.000 cotxes en un sol dia

Pel que fa al mes de juliol, segons Bonell, «les sensacions són bones, com deia el Cirque du Soleil és un bon reclam, però és un mes que penso que el gestionarem força bé, sobretot tenint en compte que molts ciutadans que treballen en sectors econòmics interns seran fora de vacances», mentre que a l’agost «tenim menys gent resident que és fora del país, i això també és bo, perquè aquells que se’n van deixen lloc a aquells que ens venen a visitar».
Sobre si l’entrada de més de 400.000 vehicles en un sol mes podria provocar un col·lapse de la xarxa viària del país, des del Departament de Mobilitat consideren que «la nostra xarxa dona pel que dona, així que amb aquestes xifres estaríem molt a prop de tocar sostre, sobretot si partim de la base que el nostre parc automobilístic és de 80.000 vehicles i que tenim un país dissenyat per aquest parc automobilístic», així que «el fet de rebre gairebé quatre vegades més fa que sigui complicat de gestionar». 

Per aquest motiu, s’activaran diversos dispositius especials de trànsit en què hi participaran unes 250 persones entre la Policia, els serveis de circulació comunals i els agents de Mobilitat, i també es comptarà amb la implicació dels cossos de seguretat espanyols: Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional, amb l’objectiu de facilitar la sortida viària dels cotxes per la frontera hispanoandorrana.

En aquest context, i per evitar un eventual col·lapse, «tenim el dispositiu força ben organitzat, hem registrat puntes d’entrada aquests darrers cinc anys que ens diuen que estaríem fregant els 18.000 vehicles en un sol dia, i hem tingut la capacitat de gestionar-ho». En canvi, va afegir Bonell, «a l’agost estem lluny d’aquestes xifres, perquè cal tenir en compte que no tots els que pujaran al matí se n’aniran a la tarda, ja que aquest mes es caracteritza per estades de dos o tres dies o caps de setmana llargs, així que hi ha una alternança afegida al fet que el dia és molt més llarg, que la climatologia és més favorable i això fa que les hores de sortida es dilatin molt més que en un període hivernal, quan el tancament de les estacions marca molt l’hora de sortida».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT