PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La capital inicia la construcció de les fonts de la plaça de la Rotonda

Els nous dispositius permetran dur a terme coreografies d’aigua

Per El Periòdic

Els responsables de les obres conversen amb la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol.
Els responsables de les obres conversen amb la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

Andorra la Vella va començar ahir la segona fase de les obres de remodelació de la plaça de la Rotonda i el passeig del riu. Es tracta dels treballs més importants de tot el projecte, ja que, tal com va explicar la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, inclou les fonts de llum i so que pretenen esdevenir un nou punt d’atracció turística a la parròquia. Tot i els 4,5 milions d’euros pressupostats, la corporació ha aconseguit reduir el cost de l’obra en 500.000 euros deixant de banda alguns elements que no afectaran l’aspecte final de la infraestructura tal com estava concebuda inicialment. En concret, s’ha prescindit d’uns balcons que oferien la possibilitat de veure de més a prop la font per unes jardineres que inclouran unes cascades d’aigua, i també s’ha substituït la il·luminació per una més econòmica.

Està previst que els treballs s’allarguin durant nou mesos sempre que no hi hagi cap imprevist –tot i que les obres també es podran allargar més o menys en funció del riu– i que estiguin finalitzats entre l’abril i el maig del 2023. En aquest sentit, Marsol va assegurar que les obres «no tindran gaire afectació a la vida dels ciutadans». De fet, la mobilitat per la plaça de la Rotonda continuarà sent l’habitual i només quedaran limitats els dos costats del passeig del riu, malgrat que en un d’ells s’ha obert un pas alternatiu per als ciutadans. De la mateixa manera, també està previst dur a terme la substitució del terra d’aquests trams.

Amb tot, la cònsol va dir que «nosaltres pretenem donar encara més vida a la zona comercial» i és que, avui dia, «s’han de fer constantment innovacions i aportar nous atractius perquè els turistes i els ciutadans tinguin una referència més per visitar Andorra la Vella i atansar-se al centre comercial». També es va referir a l’endarreriment de les obres, que haurien d’haver començat un temps abans, però des de l’empresa encarregada (Locubsa) s’ha optat per esperar una mica més amb la finalitat de tenir la gran majoria dels materials necessaris per a la remodelació de l’espai. Quant a les fonts, Marsol va manifestar que l’empresa encarregada és «una de les més importants del món», i en tractar-se d’un riu de muntanya l’aspecte final serà «únic» perquè «fonts com aquesta no hi ha pràcticament enlloc».

Per la seva banda, l’arquitecte Pere Cervós va assegurar que el sistema de les fonts permet oferir múltiples espectacles i poden estar en funcionament tant de dia com de nit. De fet, va dir que els dispositius inclouen més de 2.000 coreografies i, fins i tot, pot reproduir imatges sobre l’aigua. Cada espectacle té una durada d’entre set i vuit minuts i, una vegada finalitzat, només en necessita una vintena més per tornar a començar. L’aigua que s’utilitzarà és la mateixa que baixa del riu i podrà funcionar amb el cabal mínim.

Reforma de l’Estadi Comunal

A banda de ser l’encarregat de les obres d’embelliment de la plaça de la Rotonda i el passeig del riu, Cervós també és l’encarregat del nou projecte de l’Estadi Comunal. Preguntat sobre les probabilitats de poder encabir el futur recinte multifuncional, l’expert va declarar que és un tema que encara «s’està estudiant» i, per tant, s’està esperant que des del Govern «ens diguin quines són les regles del joc». En aquest sentit, va indicar que «jo, l’únic que sé és el que va sortir a la premsa, però crec que Andorra necessita un Estadi Comunal i un multifuncional», per la qual cosa «esperem parlar amb l’Executiu i el comú per tal que ens acabin dient la decisió final».

Cervós no va poder donar més detalls de com s’encabiria tot finalment perquè no coneix la capacitat que es vol tenir en el multifuncional. A banda, va dir que en la reforma de l’estadi «el problema és la carretera», ja que dificulta poder-hi ubicar totes les instal·lacions previstes sense saber com estan planejades. En aquest sentit, va dir que des del seu despatx d’arquitectes es va fer un «petit estudi» en què es deia que s’hi podria encabir un espai per a 4.000 persones, «però no sé la capacitat amb què avui en dia treballa el Govern», segons va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT