PUBLICITAT

El PS lamenta que el paquet social hagi de quedar finalment al calaix

  • González assenyala que després de la sortida de S21 i RD, des d'ApC «no es va voler seguir endavant»
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La consellera del grup parlamentari socialdemòcrata Mariona González, amb el conseller d'ApC Carles Ensenyat, el passat 17 de novembre. Foto: ORIOL LLAURADÓ

La consellera del Grup Parlamentari Socialdemòcrata i interlocutora de la formació a la negociació amb ApC que va portar a un pacte en el paquet sociolaboral, Mariona González, va lamentar que tant el nou articulat per regular la llibertat sindical com la conseqüent modificació del codi de relacions laborals hagin de quedar al calaix com a resultat, segons ella, d'un «canvi derivat de la sortida de S21 i RD» de la plataforma. Aquesta circumstància, que va ser immediatament posterior al canvi de l'interlocutor principal per part d'ApC, Òscar Encuentra (RD), va acabar minvant la «voluntat» per part de la força que lidera Eusebi Nomen a l'hora d'accelerar la recerca de l'aprovació final en el si del Consell General.

El passat 17 de novembre, els representants del Grup Parlamentari Socialdemòcrata i d'ApC van presentar conjuntament a la Sindicatura i per la modalitat d'urgència les dues proposicions de llei. Segons van explicar aleshores els representants de PS i ApC a la comissió de treball que va fer possible aquest acord, les modificacions aportaven «una ampliació dels drets col·lectius» segons González i «el desenvolupament de la Constitució Social», en paraules de Carles Ensenyat, que va substituir Encuentra en la recta final de la negociació.

A aquestes alçades de la legislatura, amb el pressupost 2011 rebutjat a la Casa de la Vall i la imminència de la convocatòria electoral –a manca únicament de programar una sessió per tal d'aprovar l'increment de taxes sobre el tabac per tal de conservar les bones relacions amb Espanya i possibilitar a Andorra l'ingrés extra d'entre 20 i 25 milions d'euros–, ja és una evidència que no hi haurà temps per aprovar aquestes lleis. De fet, a finals de desembre, la pròrroga a la presentació d'esmenes al text ja va apuntar clarament a una dilatació que únicament podria haver conduit a l'aprovació de les lleis en cas que la legislatura hagués trobat una altra sortida que les anticipades.

manca de voluntat / González va manifestar amb claredat que després de la sortida de S21 i RD, des d'ApC «no es va voler seguir endavant». Mentrestant, Ensenyat ja va expressar fa unes setmanes que el problema ha estat de calendari, ja que la pròrroga a la presentació d'esmenes conduïa sense cap altra opció a la impossibilitat que les lleis poguessin passar durant aquesta legislatura. Des de la formació es va manifestar a la sessió del Consell General en què es va constatar aquesta dificultat que ApC tornaria a entrar les dues proposicions de llei en una nova legislatura, tot i que aquest compromís sembla difícil de complir si la plataforma concursa a les anticipades amb una macro-coalició de centre-dreta que aglutini tots els contraris a Jaume Bartumeu.

Segons va recordar González, «va ser molt important arribar a un pacte» i va comportar moltes hores de feina, amb la qual cosa els socialdemòcrates treballaran en campanya per «cercar una majoria suficient per reprendre i, fins i tot, millorar aquestes lleis» per tal que puguin ser una realitat la següent legislatura. «No pretenem fer cap revolució», va dir González, sinó «treballar per una necessària modernització».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT