Escaldes-Engordany
Esmicolant la fòbia des de les arrels
Diversand continua la lluita per la visibilització del col·lectiu i l’educació dels joves al Principat
Durant les primeres hores de la matinada del 28 de juny del 1969, la Policia nordamericana va dur a terme una batuda espontània al bar gai Stonewall Inn, del barri Greenwich Village, de Nova York, que va acabar amb una forta resistència envers els agents per part dels usuaris del local. Aquell fet va desencadenar en tres dies consecutius d’actes de revolta contra les autoritats i reivindicacions socials. Un episodi que va rebre el nom d’Aldarulls de Stonewall i va suposar un abans i un després per tota la comunitat homosexual i, posteriorment Lgtbiq+, per començar a defensar fermament els drets del col·lectiu.
Al Principat, Diversand és l’associació que vetlla pels drets de les lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals, intersexuals, queer i la resta d’identitats de totes les persones a l’àmbit de suport, visibilització, socialització i reivindicació. Amb motiu d’aquesta data assenyalada, la presidenta de l’entitat, Rocío Soler, assegura que «queda molt camí per recórrer, sobretot al vessant legal, i és que moltes persones ens fan arribar la seva inquietud per la inestabilitat jurídica que viuen». En aquest sentit, una de les principals preocupacions del col·lectiu són les traves administratives a l’hora de modificar la documentació oficial de les persones que senten una identitat diferent de la preestablerta. «Esperem que al juliol s’aprovi la llei que permeti adaptar-se a la realitat de les persones transsexuals, perquè no és suficient amb dir que tots som iguals», segons Soler.
Si bé un dels darrers episodis d’agressió homòfoba es va produir el gener del 2020 en una discoteca d’Andorra la Vella, amb relació a la seguretat, la violència lgtbifòbica és pràcticament invisible al Principat. Tanmateix, això no treu que no existeixi la intolerància i la discriminació, segons Diversand. Un dels indicadors del maltractament social que pot arribar a experimentar el col·lectiu, tal com afirma Soler, «és que molta gent prefereix marxar d’Andorra en comptes de denunciar».
Pel que fa a l’adhesió del moviment a nivell de país, Diversand assenyala que hi ha més contactes per col·laborar i simpatitzar, però existeix molta reticència a l’hora d’expressar un compromís públic amb l’associació perquè «aquí tothom es coneix». Així doncs, els carrers de la capital s’uniran en un sol crit aquest cap de setmana amb tallers, marxes i actuacions, reivindicant, de nou, una forta incidència en l’àmbit educatiu per erradicar la discriminació i evitar a qualsevol preu els actes de violència envers el dret a sentir-se com cadascú vol.