PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

El nombre de fumadors baixa quatre punts respecte del 2010

El 78% de la població qualifica de molt bona la situació mediambiental

Per Àlex Pont

Imatge d’arxiu d’un home fumant pel carrer.
Imatge d’arxiu d’un home fumant pel carrer. | El periódico de Catalunya / Fernando Alvarado

El consum diari de tabac disminueix en quatre punts amb relació a les dades del 2010 segons els registres que es desprenen de l’Observatori Sociològic del primer semestre de l’any en curs elaborat per Andorra Recerca + Innovació (ARI). Amb termes comparatius, el 27,6% dels enquestats afirmen que consumeixen cigarretes o productes similars cada dia, mentre que la mostra de fa 12 anys registrava un 31,7% de persones que fumaven cada dia de manera regular. «Es tracta d’una variació positiva per l’àmbit de la salut pública i el Medi Ambient, encara que s’ha de tenir en compte que el nombre de població el 2010 era inferior a l’actual», segons va assenyalar el director de l’eix de societat de l’ARI, Joan Micó.

Seguint aquesta direcció, els experts van constatar que els fumadors ocasionals s’han mantingut en el mateix percentatge de població (5,8%), mentre que aquelles persones que no fumen actualment, però havien fumat amb anterioritat també s’han reduït lleugerament en un 0,3% en l’actualitat. A més a més, l’enquesta destaca que aquelles persones que han deixat l’hàbit de fumar, normalment tenen el perfil d’home major de 50 anys. Pel que fa als subjectes que afirmen no haver fumat mai, aquests augmenten més de quatre punts amb relació als registres del 2010, passant d’un 40,3% a un 44,7% en l’actualitat. Al seu torn, Micó va indicar que «es tracten d’unes dades bastant similars als registres del 2007, un any abans que esclatés la gran crisi financera, amb la diferència que, avui dia, els que afirmen consumir tabac regularment se situen lleugerament per sota».

Fent referència a la part del treball de recerca sobre el consum d’alcohol en l’univers de població andorrana major de 18 anys, un 25,8% admet que no ha begut res durant el darrer any (19% el 2007), mentre que el 32% indica que ha consumit algun tipus de beguda alcohòlica ocasionalment alguna vegada al mes o amb menys freqüència al llarg de l’any. En aquest apartat s’observa un dels canvis més notables amb relació a la mostra del 2007, en què gairebé el 46% de la població va asseverar que n’havia consumit ocasionalment, la qual cosa significa un decreixement de 13 punts percentuals.

Pel que fa al consum diari d’alcohol, a la mostra del primer semestre del 2022, un 12% assegura que ho fa diàriament, el que suposa una baixada de tres punts si es compara als registres del 2007, amb un 15,8%. Si bé els apartats demostren una caiguda general de l’hàbit de consum de begudes espirituoses, l’únic punt que ha incrementat, segons les últimes dades de l’ARI, és el consum setmanal. En aquest sentit, un 28,9% dels enquestats declara que beu alcohol en algun moment de la setmana, mentre que el 2007 tan sols ho feia el 18,8%, la qual cosa suposa una pujada de 10 punts percentuals. «La gent ens diu que es consumeix, sobretot, el cap de setmana i està encarat a un perfil més jove amb una càrrega de feina considerable entre les jornades intersetmanals», segons va indicar Micó.

Finalment, un altre apartat del treball de camp va tractar la percepció del Medi Ambient a Andorra, en què el 78,3% de la població assegura que la qualitat de l’entorn natural al Principat és bona o molt bona. Aquesta dada entra en contraposició amb els registres del 2007, ja que tan sols un 38% dels enquestats tenia una bona sensació envers el Medi Ambient. D’altra banda, un 62% de la mostra admet que el Govern i les empreses prenen les mesures necessàries per a la conservació de la flora i la fauna en el desenvolupament d’activitats econòmiques arreu del país, mentre que un 29% expressa que no. Aquest punt continua la mateixa tendència que en les últimes quatre enquestes de l’ARI. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT