PUBLICITAT

Escaldes acull la reunió de dones sordmudes

  • Serna afirma que cal realitzar cursos de sensibilització
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Àlex Molina, Trini Marín i Marisol Serna, ahir al matí durant la inauguració de la trobada. Foto: ANA /J.A.G.

La presidenta de la l'associació Alta Torre de dones sordmudes de la Comunitat de Madrid, Marisol Serna, va afirmar ahir a Escaldes, on se celebra una trobada de l'entitat durant tot el cap de setmana, que caldria que les administracions se sensibilitzessin i fomentessin «cursos de llengua de signes catalana» per a trencar «les barreres de comunicació» que es troben les persones que tenen aquesta discapacitat i viuen al Principat.

La trobada reuneix en un hotel d'Escaldes a un grup d'entre 75 i 80 dones que assisteixen a conferències sobre intel·ligència emocional, com millorar l'autoestima en la dona o com trencar la dependència emocional, ha explicat Serna. L'esdeveniment és també un homenatge a una de les associades de l'entitat, que resideix precisament a Escaldes.

moltes barreres en la comunicació / La presidenta de l'entitat va assenyalarque les persones sordmudes troben «moltes barreres de comunicació, que és la més important i, a més a més, invisible». Es tracta d'una discapacitat que, segons va afirmar, «ens afecta en tots els àmbits, sigui laboral o social» i que «genera molts problemes».

Serna va manifestar que la societat «ha de conèixer el que és una persona sorda», de manera que ha recomanat al Comú d'Escaldes «fer activitats i posar un intèrpret» per a la dona de la seva associació que viu a la parròquia. «Ella no pot gaudir d'activitats i accessibilitat perquè no disposa d'intèrprets i per això hem vingut aquí», va afegir la presidenta.

Així mateix, va dir que un curs de llengua de signes podria permetre que una persona del Comú «la pogués aprendre per a poder comunicar-se amb les persones sordes que viuen aquí i que podrien comunicar-se a l'hora de fer gestions amb la seva llengua natural». L'entitat té referències de tres casos de persones sordmudes a Andorra.

el comú analitzarà els afectats / De la seva banda, la consellera major de Gent Gran i infància, Trini Marín, que va inaugurar la trobada juntament amb el conseller de Joventut, Àlex Molina, va assenyalar respecte a les demandes de l'associació, que es podria «valorar i veure la gent afectada», encara que va dir que el Comú desconeix quantes persones ho estan.

«En cas que fos factible seria potser necessari perquè encara que sigui una persona, té tot el dret, que és el que ells demostren en aquestes trobades i ponències», ha remarcar Marín en les declaraicons realitzades a l'Agència de Notícies Andorrana (ANA).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT