PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Càritas Andorrana dona ajut a una desena de no residents sense llar

El president de l’entitat destaca que els pocs casos que hi ha «són molt durs»

Per Anna Casanova

Un instant de l’Assemblea General de la memòria anual de Càritas Andorrana.
Un instant de l’Assemblea General de la memòria anual de Càritas Andorrana. | A.C.

Càritas Andorrana ha ajudat a una desena de persones no residents sense llar durant el 2021. El president de l’entitat, Amadeu Rocamora, va explicar que a vegades es dona el cas en el qual algú arriba al país per buscar feina, però no té un suport econòmic suficient per mantenir-se. Per aquest motiu, va apuntar que «els facilitem menjar i una estada, però habitualment tornen a marxar en pocs dies». Respecte a anys anteriors, el nombre de persones amb aquesta situació s’ha reduït, però la pandèmia és un factor que pot haver afectat. «Nosaltres els anomenem transeünts», va afirmar Rocamora, ja que és un perfil que a vegades «no se sap molt bé on estan buscant feina, i majoritàriament acaba marxant a altres països d’Europa», va afegir. D’altra banda, el president de Càritas Andorrana va detallar que hi ha una petita quantitat de gent que «no saps a què es dedica, però estan a Andorra sense permís». En aquest sentit, va assenyalar que «quan ens demanen ajuda, no qüestionem la nacionalitat o on viuen, només preguntem què necessiten, això no obstant, després s’acaba sabent». 

Amb relació a la pobresa, Rocamora va assegurar que «clar que existeix, perquè no és un concepte absolut, sinó relatiu». A més, va informar que actualment, a Andorra hi ha moltes famílies necessitades, les quals potser «en altres països no es considerarien pobres». També va exposar que a les juntes de Càritas Andorrana s’analitzen els casos i, encara que no n’hi hagi molts, «et quedes sorprès de veure la situació d’alguns en un país ric com el nostre», va indicar. Sobre com una persona arriba a passar per aquesta circumstància de precarietat, el president de l’entitat va observar que «ens ho preguntem moltes vegades, i encara no ens podem explicar com acabes en aquest punt», però va detallar que en alguns casos personals que arriben a Càritas Andorrana, el que passa és que «viuen desgràcies com un accident, perdre la feina, o tenir un sou bàsic que no els permet tirar endavant la família», va expressar.

Per tot plegat, Rocamora va considerar que la pobresa al Principat no és una situació que de moment sigui molt greu, però va compartir que «els pocs casos que hi ha, són molt durs». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT