PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els fallaires tornen a rodar el foc per inaugurar la revetlla de Sant Joan

La flama del Canigó arriba a Sant Julià de Lòria i es reparteix per totes les parròquies

Per Anna Casanova

La fallaire major, Rosa Maria Sabaté, fa rodar el foc davant de la Casa de la Vall.
La fallaire major, Rosa Maria Sabaté, fa rodar el foc davant de la Casa de la Vall. | Comú d’Andorra la Vella/Tony Lara

Els fallaires tornen a rodar el foc per inaugurar la revetlla Sant Joan, la qual ha tornat a la normalitat amb la recollida de la flama del canigó a la Casa de la Vall d’Andorra la Vella, acte celebrat ahir que va anar a càrrec dels representants de les fogueres. A continuació, es va retre homenatge a la fallaire major de l’any passat, Anna Lluch, i es va realitzar el relleu dels fallaires major i menor, Rosa Maria Sabaté i Èric Almeyda. Sabaté va pronunciar un discurs, en el qual va assegurar que estava molt «agraïda per l’oportunitat» de protagonitzar la jornada. A més, va indicar que la seva nomenació coincidia amb el seu aniversari, i va afegir que «se sent una mica de responsabilitat, però estic molt contenta perquè cada any començo l’aniversari rodant falles a les 00.00 hores, però enguany ho celebro encara més». Les autoritats del país, per la seva banda, també van assistir a l’esdeveniment, i alguns, com la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol; el cap de Govern, Xavier Espot; o el president del grup socialdemòcrata, Pere López, es van animar a fer rodar el foc al ritme dels tambors. Un cop acabada la presentació, es va oferir coca i begudes per tots els assistents. Amb motiu de la jornada, la síndica general, Roser Suñé, va assenyalar que «aquest any es podrà celebrar la nit del foc com vam fer el 2019», i va explicar que «estic molt contenta d’acollir el món dels fallaires a la Casa de la Vall i iniciar la nit».

Després de la inauguració, es va celebrar la cremada de la falla tradicional al barri del Puial, des d’on els fallaires de la capital van començar un recorregut per l’antic carrer Major, les placetes de Sant Esteve, Consòrcia i Monjó, el carrer de la Vall i la plaça Príncep Benlloch, i l’espectacle va finalitzar a la plaça del Poble, on els grups van accedir tant per la passarel·la Rosa Ferrer com per la rambla Molines per dur a terme l’encesa de la foguera, una nova iniciativa. Al seu voltant, l’Esbart Dansaire va interpretar el Ball de Bruixes, i la fi de la festa va anar a càrrec del grup Catfolkin.

Sobre els preparatius, la flama del Canigó va arribar ahir a Sant Julià de Lòria, una parròquia que enguany torna a ser l’amfitriona de la festa després d’haver-ho estat per darrera vegada el 2015. L’arribada de la flama va tenir lloc al migdia, de la mà dels joves fallaires d’Andorra, tot just davant de Casa Comuna, on l’esperaven la corporació comunal encapçalada pels cònsols Josep Majoral i Mireia Codina. Amb relació a la situació postpandèmia actual, el cònsol major de Sant Julià va declarar que espera que la flama pugui «cremar tot el dolent», i que «ens permeti oblidar una mica les males estones que hem passat amb la pandèmia i la guerra a Ucraïna», tal com indica la llegenda. Així doncs, la parròquia laurediana va custodiar la flama fins a les 19.00 hores, moment en què es va traslladar a la plaça del Consell General per tal que es pogués repartir cap a la resta de parròquies perquè encenguessin les seves respectives fogueres. Pel que fa a la celebració de la festa, en el cas de Sant Julià va haver-hi fallaires i correfocs que van recórrer els diferents carrers de la parròquia. Posteriorment, també es va dur a terme l’encesa de la foguera i la tradicional revetlla, on es va repartir coca i moscatell entre els assistents. Amb tot, el cònsol major va demanar prudència amb el foc i la pirotècnia tenint en compte la situació d’alerta per risc d’incendi que pateix el país. «S’ha de ser molt curós amb el tema dels incendis i també amb els accidents que poden provar els petards», va manifestar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT