PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els assalariats es marquen com a objectiu trencar amb l’opacitat de la CASS

Proposen actes públiques, controlar el fons de reserva i impulsar el tercer pagador

Per Albert Belis

L'entrada de la CASS.
L'entrada de la CASS. | Sergi Pérez

Les dues representants dels assalariats que aquest dimecres van guanyar les eleccions al consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez, van explicar ahir que s’han marcat com a objectiu trencar amb l’opacitat i obrir a la resta d’assalariats l’activitat del consell, tot i que van avançar que estan en minoria i que sovint les propostes del col·lectiu costa que tirin endavant.

«Això ha de canviar, i els assalariats, que som el grup més nombrós, han d’estar assabentats de les propostes, dels acords que es prenen i de les negatives, ja que no rebre cap informació fa que la gent es desencanti, també perquè al final qui mana és el Govern, ja que és qui té la representació majoritària», va denunciar Caubet. «S’aproven coses que van en contra dels interessos dels assalariats –va afegir–, com apujar l’edat de jubilació o les cotitzacions i obligar a fer plans de pensions, que no ho poden assumir, i fins ara no s’ha sentit la veu dels representants».

Caubet proposa que es facin actes públiques i també canvis legislatius, amb l’ajuda dels sindicats. «Volem canviar moltes situacions, la via preferent tampoc funciona o la gestió del fons de reserva de jubilació, amb inversions arriscades; hem vist coses molt estranyes i volem analitzar el que està passant i fer propostes», va assegurar.

Sobre la baixa participació, Caubet considera que «hi ha molt desconeixement, fins i tot la gent pensa que només poden votar els andorrans». També creu que el vot electrònic ajudaria o ampliar l’horari i els llocs de votació presencial. 

Montserrat Martínez, per la seva banda, creu que la població està «decebuda» i «descontenta», ja que hi ha «una manca d’informació molt important». A més, «la majoria de gent que podria votar és conscient que estem en minoria», tot i que considera que el vot electrònic faria augmentar la participació. «Volem informar amb més temps i de manera adequada, i això s’ha de fer constantment, no només durant la campanya; ha de ser una entitat propera i de l’afiliat, no pot ser aquest hermetisme, hi ha d’haver informació periòdica en el temps i ser propers a la gent», va afirmar. Així, «ens hem de fer escoltar, donarem veu a l’afiliat i intentarem que almenys s’hagi de consensuar i que l’assalariat tingui veu i vot en les decisions rellevants, de manera que no siguin beneficioses per uns i perjudicial per uns altres, ha de ser equilibrat». En aquest sentit, apostarà per la implementació de la figura del tercer pagador, perquè «molta gent no pot avançar els diners a l’hora de fer-se les proves», i ser vigilants amb el fons de reserva de jubilació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT