Sant Julià de Lòria
El 42% de la població està en risc de patir problemes de salut mental
L’habitatge i els salaris continuen sent els àmbits que més preocupen als ciutadans, segons les enquestes
Aproximadament el 42% dels ciutadans es troba en una situació de risc de patir problemes de salut mental relacionats amb la depressió, l’ansietat o ambdues a la mateixa vegada. Així es desprèn dels resultats de l’observatori sociològic d’Andorra Recerca + Innovació (ARI) durant el primer semestre de l’any en curs, en què el coordinador de l’eix de societat del mateix organisme, Joan Micó, va destacar que «es tracta d’una tendència creixent en què intervenen diversos factors com l’arrossegament de la pandèmia i l’encariment de la vida».
Mitjançant el procediment del Test de Goldberg es va dur a terme una bateria de preguntes als enquestats de la mostra d’estudi relacionades amb aspectes lligats als símptomes de l’ansietat i la depressió, respectivament, amb la finalitat de verificar la potencialitat d’assolir aquestes afectacions mentals en cadascun dels subjectes. Així, els experts van determinar que un 6,8% dels que van respondre el qüestionari són possibles casos d’ansietat i un 16,7% tenen una alta probabilitat d’experimentar casos de depressió, mentre que un 18,9% de la mostra poden arribar a desenvolupar problemes d’ambdues patologies a la vegada.
Algunes de les preguntes que es van dur a terme per determinar la potencialitat de les afectacions psicològiques de l’ansietat giren al voltant del nerviosisme, la preocupació, la dificultat per relaxar-se o dormir; mentre que les relacionades amb la depressió tenen a veure amb la sensació de falta d’energia, l’interès per les coses, la baixada de pes o la dificultat de concentració. A més a més, el perfil majoritari dels possibles casos patològics són dones, «les quals han dut a terme un augment de set punts percentuals respecte als registres de 2021».
Pel que fa a les principals preocupacions dels ciutadans, el preu i l’accessibilitat de l’habitatge torna a ocupar la primera posició seguida dels nivells de les bandes salarials i les prestacions socials, les pensions i la sanitat. Entrant al detall de les preocupacions, gairebé la meitat dels enquestats (49%) qualifica l’habitatge com la principal matèria que caldria millorar a nivell nacional, la qual cosa suposa un increment de dos punts respecte al baròmetre de l’observatori anterior. Pel que fa als salaris, amb un punt més que la darrera enquesta, el 24% de la mostra considera aquest fet el més preocupant. En contraposició, l’enquesta demostra «la baixada de la preocupació amb relació a la gestió del trànsit d’un 22% a un 14% i dels aparcaments amb un decreixement del 12% al 7,5% dels enquestats», va indicar Micó.
D’altra banda, l’ARI va assenyalar que un dels fets que continua amb una tendència creixent, que s’ha pogut consolidar en aquest exercici sociològic, és la detecció d’un increment notable en el col·lectiu de professionals qualificats per fer front a l’encariment de la vida. Així, Micó assevera que «fins ara no s’havia registrat un creixement d’aquesta envergadura en aquest col·lectiu que, normalment, no té tantes dificultats econòmiques». D’aquesta manera, els resultats de l’enquesta reflecteixen que al voltant del 20% dels tècnics, professionals i administratius enquestats consideren les condicions de l’habitatge com a principal raó d’amoïnament, mentre que el 16% de les persones amb càrrecs de directius, propietaris i comandaments intermedis se senten amenaçats per la mateixa raó.
Finalment, cal remarcar que aquest estudi es va dur a terme en l’univers de població andorrà que supera els 18 anys i es va realitzar una mostra total de 753 persones seleccionades aleatòriament via trucada telefònica. De la mateixa manera, l’ARI va afirmar que el nivell de confiança dels resultats correspon a un 95,5%, mentre que el marge d’error gira al voltant del 3,6%. Pel que fa al treball de camp, aquest es va dur a terme entre l’1 i el 12 d’abril, per la qual cosa «s’ha de tenir sempre en compte el context en què es desenvolupa el treball perquè pot condicionar les respostes», va dir Micó.