PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La CASS plantejarà el vot per correu per incentivar la participació

Jaqueline Caubet i Montserrat Martínez són les escollides per representar el personal assalariat

Per El Periòdic

Una dona vota al consell d’administració de la CASS, ahir.
Una dona vota al consell d’administració de la CASS, ahir. | EL PERIÒDIC

Decepció. Aquest és el sentiment que ha deixat la celebració de les eleccions al consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), amb una participació que no ha arribat ni al 3%. Concretament,  s’ha quedat en un 2,91%, que equival a 2.217 electors, fet pel qual el consell es planteja implantar el vot per correu electrònic en els pròxims comicis. Així ho va manifestar la presidenta de la parapública, Montserrat Capdevila, després de la lectura dels resultats: «Hem rebut diverses demandes en aquest sentit i és una qüestió que posarem damunt la taula per al futur [...] Ara hem d’analitzar tot i trobar una solució que animi la gent a votar». I és que Capdevila va reconèixer obertament sentir-se «molt decebuda» pels resultats obtinguts, ja que la contesa suposa «molta feina prèvia» i, en aquesta ocasió, l’electorat assalariat tenia un bon grapat d’opcions on triar –10 candidatures–. «Que la participació sigui més baixa que  l’any 2018 és una cosa que ens costa d’entendre», va lamentar la presidenta, que no va poder concretar si es tractava del mínim històric. Una altra opció que es podria contemplar de cara a les pròximes eleccions és que aquestes se celebrin en cap de setmana perquè els treballadors tinguin més temps per acudir a les urnes, si bé és cert que l’horari de votació d’ahir va ser de les 08.00 a les 21.00 hores, «tal com marca la llei». 

Sigui com sigui, finalment, els escollits van ser Jacint Risco com a representant del col·legi dels pensionistes, Jaqueline Caubet i Montserrat Martínez com a representants del col·legi dels assalariats i Francesc Zamora com a representant del col·legi dels empresaris i persones que realitzen una activitat per compte propi. Val a dir que tant Risco com Zamora eren els únics candidats en les seves respectives branques.

Així les coses, de les 76.007 persones que estaven cridades a votar, finalment només ho van fer 2.217, mentre que en les últimes eleccions en van ser 3.532, d’un total de 66.133. Això va suposar un 5,34%, més de dos punts de diferència respecte a la celebració d’enguany. Quant al col·legi dels assalariats, van votar 1.448 electors, que representen un 3,48% del total i un 7,36% menys que el 2018; al col·legi d’empresaris i autònoms van votar 375 electors, que representen un 2,12% del total i un 56,75% menys que el 2018; i al col·legi de pensionistes va dipositar el seu vot 394 electors, un 2,36% del total i un 64,25% menys que el 2018. Capdevila va atribuir la diferència de participació en els últims dos casos a que només s’hi va presentar una candidatura. En relació al col·legi dels assalariats, cal destacar que per darrere de Caubet i Martínez, ambdues treballadores de l’Administració pública, van quedar les candidatures dels titulars Juli Fernandez i Sandra de la Rosa Fernandez.

En total, l’òrgan de direcció de la CASS compta amb vuit places, quatre dels quals escollits pel Govern, i quatre resultants de les eleccions d’ahir. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT