PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS proposa destinar part de la taxa turística a les pensions

Pel que fa a les recomanacions de l’FMI, López afirma que l’organisme «no ens inspira confiança»

Per El Periòdic

Vela, López i Salazar en la compareixença d’ahir.
Vela, López i Salazar en la compareixença d’ahir. | A.C.

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) proposa destinar una part de la taxa turística a les pensions per compensar l’equilibri pressupostari que faria falta si, com defensen, es mantingués el nivell de cotització, que actualment està al 22%, un 12% del qual es destina al sistema de pensions, i l’altre 12% a la sanitat. El que el grup suggereix és un traspàs progressiu per tal que aquest 22% acabi de manera íntegra proveint el sistema de pensions i prestacions contributives. D’una banda, aquest reajustament econòmic es compensaria apujant els impostos de manera progressiva, en el sentit que qui més cobrés, més pagaria. D’altra banda, i segons va exposar ahir el president, Pere López, en una roda de premsa per presentar la postura del partit, «no tot hauria de sortir dels impostos directes, sinó que hi ha marge de recorregut en els impostos especials», en fórmules com la taxa turística o, fins i tot, es podria realitzar un lleuger increment en l’IGI, el qual «no suposaria una reducció dels salaris o un increment de la despesa». Per tant, el 12% que estava destinat al sistema sanitari estaria finançat amb els pressupostos de l’Estat. Paral·lelament, el Fons Monetari Internacional (FMI) recomana augmentar l’edat de jubilació i les cotitzacions. Respecte a aquesta visió, el president del PS va observar que «no és un organisme que ens inspiri confiança».

Una altra de les proposicions és contemplar una solució pels pensionistes que tenen les contribucions més baixes. Per tant, a partir dels 32,5 anys cotitzats, la pensió correspondria a un percentatge equivalent al màxim del 86% del sou mínim; aquelles persones que han cotitzat més de 35 anys es beneficiarien fins al 86%; i tots aquells amb 37,5 anys de cotització o més, serien retribuïts al 100%. A més, la pensió mínima d’aquest grup seria equivalent al salari mínim, i la pensió màxima tindria un 65% d’increment sobre el salari mitjà. En aquest sentit, la consellera general Susanna Vela va indicar que «moltes de les persones que han treballat de cara al públic a la construcció, hostaleria o en altres feines físiques tenen una esperança de vida de 10 anys menys que la resta, segons els estudis». Per tant, també es proposa mantenir l’actual edat de jubilació als 65 anys, i la jubilació anticipada als 61 anys, aquest segon grup amb una penalització del 3% per any. Addicionalment, el grup socialdemòcrata planteja una reorganització de les pensions d’acord amb l’IPC, i que com a mínim s’incrementin amb la variació de l’índex de preus, però que alhora no perdin poder adquisitiu amb relació al creixement econòmic en general. Així doncs, si es donés el cas que l’increment del salari mitjà fos superior al de la inflació, el 50% d’aquest diferencial es traslladaria a les pensions.

Pel que fa als col·lectius més vulnerables, la consellera Judith Salazar va explicar que, amb el canvi de llei de la CASS del 2014 sobre la situació de les pensions d’invalidesa, actualment s’arriba a percentatges de pèrdua torn al 82% amb relació al sou de les persones afectades, i va afegir que «aquesta magnitud frega la indecència». Per aquesta raó, el grup reivindica que l’import de la pensió coincideixi amb el càlcul de la llei del 2008 de la CASS, i que al seu retir, als 65 anys, puguin triar entre una pensió d’invalidesa o de jubilació. A més, proposa que el Govern assumeixi la cotització dels ingressos que la persona o família que pren cura dels infants i/o de persones dependents tenia abans de deixar la seva feina.

Fins ara, la CASS, la societat civil, la CEA o els sindicats també han fet les seves propostes sobre la reforma de les pensions i, en un marge de dues setmanes, es durà a terme una reunió per decidir si finalment s’arriba a un consens. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT