PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La nit del foc, la festa i la tradició

Les pastisseries tenen el doble d’encàrrecs de coca de Sant Joan que a l’any passat

Per Anna Casanova

Una imatge d’una caseta de venda de petards.
Una imatge d’una caseta de venda de petards. | A.C.

Sant Joan és una festivitat que se celebrava ja fa molts anys per donar la benvinguda al solstici d’estiu. De fet, les fogueres semblen estar relacionades amb un ritu d’honor al sol com a font de llum i de la vida. Si bé aquesta pràctica ha canviat una mica amb el temps, continua tenint una gran presència a bona part d’Europa. Actualment, però, els elements imprescindibles són la coca i els petards. En un primer moment, la coca s’elaborava amb una pasta de pa amb oli, ous, sucre i pinyons. Tanmateix, amb l’aparició dels mestres pastissers van anar variant fins a incloure nous ingredients, com la cirera o les fruites confitades.

«La coca que més triomfa és la de crema», explica una de les responsables de Fleca Font, Elena Manteiga. Tot i això, també n’hi ha de fruita, xocolata, pinyons, crema, cabell d’àngel i, sota demanda, de trufa o nata. «Fem el possible perquè tothom s’emporti la que més li agradi», apunta. Per la seva banda, les coques de Fleca Font són artesanals, i no hi ha cap producte additiu ni preparat. Pel que fa a l’elaboració, es deixa la massa en repòs d’un dia per a l’altre, i segons la llista de sabors es van construint els diferents dolços. Per la seva banda, les vendes d’enguany «han superat les expectatives», i els encàrrecs de les pastisseries han augmentat el doble respecte a anys anteriors. Manteiga també indica que la compra d’aquestes postres típiques s’allarga fins a última hora i, precisament, a partir «del dia 23 a les 16.00 hores, comença a venir tothom», assegura la responsable.

Un altre component popular de la revetlla de Sant Joan és l’olor de cremat de les cebetes o els trons,  l’emoció, i potser una mica d’adrenalina que comporta tirar un petard. «Estan triomfant molt els coets de fum i els lots, però també els que fan molt soroll», assenyala una treballadora d’una botiga de venda de petards, Claire Musat, la qual assegura que abans de la pandèmia es venia més, però «depèn molt de si la festivitat cau entre setmana o no», observa. No obstant això, afegeix que «a partir d’avui s’esperen més vendes».

En una altra de les casetes, el venedor Arnau Areny afirma que «el que més ha triomfat ha estat el Superfull, que són els tres petards més forts del mercat». Paral·lelament, explica que els infants, que venen acompanyats dels seus pares perquè tenen la venda de petards prohibida, solen agafar packs més petits, amb jocs de colors i sons. Sobre les vendes, afirma que «a mesura que s’apropa Sant Joan tenim més clients». També lamenta l’encariment dels focs artificials, però manifesta que «nosaltres guardem els de la temporada anterior i els posem a preus més assequibles». Amb relació a la despesa dels compradors, la mitjana està en uns 30 o 40 euros, i la facturació de cadascuna de les casetes és d’aproximadament 5.000 euros. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT