PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra podria tenir una nova oportunitat de cara a l’any 2034

El Govern nega una falta de «proactivitat» per ser inclosos en la candidatura del 2030 i torna a obrir portes

Per El Periòdic

Un moment de la cerimònia d’obertura dels últims Jocs Olímpics d’Hivern, a Pequín.
Un moment de la cerimònia d’obertura dels últims Jocs Olímpics d’Hivern, a Pequín. | Getty Images

Andorra torna a obrir les portes d’una futura inclusió en la candidatura per formar part de les seus que acollirien els Jocs Olímpics d’Hivern el pròxim any 2034. Després que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) anunciés oficialment que no es presentaria cap projecte pel 2030 a causa de les desavinences entre Catalunya i l’Aragó, s’ha plantejat un nou escenari, proposat precisament pel president del COE, Alejandro Blanco, en el qual Catalunya es presentaria en solitari.


No obstant això, les bones relacions entre el Govern i la Generalitat catalana podria dotar el Principat d’una nova oportunitat per ser inclosos en un futur projecte, i el país torna a obrir les portes per oferir unes infraestructures que han estat reconegudes internacionalment, acollint diferents proves de gran prestigi, sobretot pel que fa a l’esquí alpí.


Els continus conflictes entre Catalunya i l’Aragó, que han anat succeint-se al llarg dels darrers mesos han posat damunt la taula la pregunta de què hauria passat si Andorra hagués ocupat el lloc de l’Aragó amb anterioritat. Sobre aquesta qüestió va parlar ahir, en declaracions a EL PERIÒDIC, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, qui va assenyalar que «sempre he dit que m’haguera agradat que Andorra formés part de la candidatura pel 2030, ja que l’hauria fet molt més forta, però és el COE l’encarregat de decidir finalment, i és una llàstima que no s’hagi vist l’aportació que hauria fet, en aquest cas, Andorra».


Per la seva part, el ministre Portaveu del Govern, Eric Jover, va voler deixar clar ahir que «no se’ns pot acusar de no ser proactius, ja que des del primer moment hem ofert les nostres infraestructures de primera categoria a escala mundial». Jover també va fer incís en què «nosaltres sempre hem dit que era interessant, positiu, que volíem sumar i que, a més a més, pensem que poder vendre la marca Pirineu reforça a tots els territoris implicats».


Horitzó 2034

 

El fet d’acollir uns Jocs Olímpics d’Hivern ha deixat clar al llarg dels anys que pel que fa al benefici econòmic i mediàtic és una aposta assegurada. En aquest cas, Andorra sempre s’ha mostrat disposada a rebre esdeveniments relacionats, i podria ser una opció pel 2034 una vegada trencada al 100% la relació entre catalans i aragonesos.


Tot i que des de la Generalitat de Catalunya s’ha afirmat en diferents ocasions que el territori està capacitat per acollir la cita en solitari, la contraposició de diferents plataformes, com ara Stop JJOO, o el rebuig de moltes de les localitats que es veurien afectades, crearia un context on el Principat, ja no solament en l’àmbit competitiu, sinó també pel que fa al sector hoteler, esdevindria un aliat necessari.


De moment, Catalunya passa la ressaca de la decepció pel 2030, però les portes, sobretot per part d’Andorra, s’han obert de nou. 

 

Les decles

 

Eric Jover - Ministre portaveu

«No se’ns pot acusar de no ser proactius, ja que des del primer moment hem ofert les nostres infraestructures»

 

Francesc Viaplana - Alcalde de la Seu d'Urgell

«M’haguera agradat que Andorra formés part de la candidatura pel 2030, però és el COE l’encarregat de decidir finalment»

PUBLICITAT
PUBLICITAT