PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Marc Forné deixa el partit perquè «no defensa el manifest liberal»

L’excap de Govern no avança si s’unirà a la plataforma dels sortints

Per Lídia López

Marc Forné, en la seva entrevista aquest matí a RTVA.
Marc Forné, en la seva entrevista aquest matí a RTVA. | RTVA

«Prefereixo estar fora del partit perquè, en aquests moments, no defensa les idees del manifest liberal que es va fer a Andorra». L’abandonament de la ideologia liberal, a parer de l’excap de Govern i membre fundador del Partit Liberal d’Andorra (antic PLA, ara Liberals d’Andorra), Marc Forné, l’han dut a prendre la decisió d’estripar el carnet, com ho han fet altres afiliats les darreres jornades. «Em fa la impressió que el partit Liberal actual no va en la línia dels preceptes del manifest que vam fer en la fundació del partit», ha exposat Forné en declaracions a EL PERIÒDIC, precisant que «continuo sent d’ideologia liberal, però no pertanyo al partit».

Tal com ha explicat, l’inici del final de la seva vinculació al partit es va començar a gestar en acabar el congrés extraordinari del passat 29 de maig, on Josep Maria Cabanes va ser escollit com a futur cap de llista per a les eleccions generals per tan sols un vot més que la seva contrincant, Judith Pallarés. «Després de l’escrutini, es va dir que se celebraria una reunió entre els dos candidats, el guanyador i la perdedora, i que farien una executiva conjuntament; però això no ha passat», ha posat en relleu l’excap de Govern, que havent observat el posicionament públic del candidat electe i del president del partit, Jordi Gallardo, a una tendència més conservadora, ha deixat de sentir-se representat per la formació blava. De fet, ha posat de manifest al respecte que «els liberals europeus i mundials estan contra tota mena d’extremismes i del populisme també, per tant, es mantenen en una posició més aviat de centre-esquerra». «Lamentant-ho, he hagut de marxar», compartieix Forné, que insisteix que «no he marxat per una qüestió de persones, sinó per ideologia». 

Sigui com sigui, el ja exliberal ha volgut restar importància a la seva sortida de L’A, declarant que «hi ha hagut molta gent que s’ha anat donant de baixa dels partits i no ha passat res més». No obstant això, la realitat és que Forné reconeix sentir greu per haver de desmarcar-se del partit que ell mateix va promoure a crear: «No ha estat senzill, perquè jo recordo molt clarament quan es va constituir el partit. Vam fer la demanda el 4 de juny del 1992, ara just ha fet 30 anys».

En qualsevol cas, tot i haver pres aquesta decisió i tenint en compte que no ha estat l’únic afiliat liberal que ha emprès el mateix camí, Forné no ha aclarit si s’unirà a la plataforma que des de la banda de Pallarés i els quatre consellers generals tenen intenció de tirar endavant. «Quan estigui fet, si és que fan alguna cosa, ja ho veurem», ha puntualitzat l’excap de Govern, que ha exposat que «primer he de comprovar quina ideologia té, i aleshores ja decidiré en conseqüència. Ara per ara, no puc decidir res». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT