PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La participació en el vot per dipòsit es queda en l’1,5%

Un total de 12 candidats aspiren a quatre cadires al consell d’administració de la CASS

Per Albert Belis

L'entrada de la CASS.
L'entrada de la CASS. | Maricel Blanch

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) celebra avui eleccions al consell d’administració. La jornada electoral començarà a les 08.00 hores a la planta baixa de la seu de la parapública i acabarà a les 21.00 hores. Dues hores i mitja més tard, cap a les 23.30 hores, està previst que es coneguin les xifres de participació i els resultats definitius de les eleccions. Amb un cens total de 76.007 electors, 41.600 dels quals assalariats, 17.707 empresaris i treballadors per compte propi i 16.700 pensionistes, el vot per dipòsit s’ha situat en l’1,5% del cens (1.145 vots) –1.910 i un 2,89%, el 2018– en els set dies en què els electors han pogut dipositar la seva butlleta de manera anticipada. En concret, ja han votat 719 assalariats (+7,15%), 221 empresaris (-58,38%) i 205 pensionistes (-71,05%).

Les eleccions d’avui decidiran quatre places al consell d’administració de la CASS, dos dels assalariats, un dels empresaris i un dels pensionistes. En total, l’òrgan de direcció de la parapública compta amb vuit places, quatre dels quals escollits pel Govern. En el cas dels pensionistes, i els empresaris i treballadors per compte propi no hi haurà competició, perquè només s’hi presenta una candidatura, respectivament. 

Per la part dels pensionistes, Jacint Risco encapçala la proposta única, amb Antoni Berengueres de suplent. Risco és pensionista, advocat especialitzat en temes socials i de seguretat social, representant dels pensionistes a la CASS, vocal de la FAAD i vicepresident de Trana Esclerosi Múltiple.

En el cas dels empresaris i treballadors per compte propi, l’aposta única està liderada per Francesc Zamora, amb Francesc Pallàs de suplent. En el seu compromís amb els afiliats, destaca fomentar i donar suport a aquelles accions que es tradueixin en una gestió més eficient dels recursos i que contribueixin a contenir la despesa sanitària.

On sí que hi haurà partit és en el cas dels assalariats, amb dues cadires en joc i deu candidatures on escollir per part dels electors. Així, Sergi Vendrell, Juli Fernández Blasi, Carolina Caubet, Louise Haciane, Montserrat Martínez, Jacqueline Caubet, Sandra de la Rosa, Carla Guinot, Sergi Sánchez i Ricard Alonso, amb els seus respectius suplents, intentaran captar l’atenció dels votants durant la jornada electoral d’avui.

Una vegada més, el repte de tots aquests candidats serà aconseguir una participació que superi les xifres habitualment baixes, amb l’objectiu de prestigiar el sistema electoral i la seva pròpia elecció en el si del consell d’administració de la parapública, que haurà de gestionar en els anys vinents la implementació del metge referent i assegurar la sostenibilitat del sistema de pensions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT