Escaldes-Engordany
La venda de productes de tabac afronta una recuperació «lenta»
Les noves alternatives sense combustió com les cigarretes electròniques no afecten el mercat tradicional
La venda de productes de tabac s’està recuperant d’una forma «lenta», va assegurar el president de la Unió de Comerciants Andorrans de Tabac (UCAT), Raül Calvo. Si es comparen les dades d’aquest primer semestre de 2022 amb els dos últims anys, «els resultats d’enguany són molt positius», va apuntar, ja que ha tornat a créixer el turisme i la mobilitat ha reprès la normalitat absoluta. En aquest sentit, les vendes dels primers mesos s’han situat per sobre del 30% de la mitjana durant la pandèmia, però encara estan per sota dels resultats del 2019, i «malgrat anar augmentant els volums de venda, encara ens falta un recorregut clar», va assenyalar Calvo. Tot i començar «amb una mica de pessimisme», els mesos d’abril i maig han estat més positius per als comerciants de tabac al país i, amb relació a les previsions per aquest estiu, «caldrà veure si les dades s’apropen més a les de la prepandèmia», va observar, ja que avui dia hi ha circumstàncies internacionals de molta incertesa com l’alça del preu dels carburants, les quals poden convertir-se en un element distorssionador, tot i ser «optimistes», va valorar el president de l’UCAT. Així doncs, el sector espera acabar la temporada amb unes xifres consolidades, que «estiguin dins de la línia habitual», i, els dos pròxims mesos, el juliol i l’agost, «seran determinants en aquest sentit», va afegir.
Paral·lelament, cal recordar que segons les dades del Ministeri de Finances sobre la situació dels ingressos per importacions dels productes de tabac, durant el mes de maig de l’any 2021 es van recaptar aproximadament quatre milions d’euros, i l’import acumulat dels mesos anteriors sumava 17 milions d’euros. En canvi, el maig d’enguany hi ha hagut uns ingressos de gairebé 8,4 milions d’euros, i el total obtingut del que ja portem d’any suma més de 40 milions d’euros, uns resultats que suposen més del doble només en un període de diferència. Sobre aquestes xifres, Calvo va explicar que «no significa que s’hagi venut el doble», sinó que a causa que en aquests últims anys les vendes han estat negatives i, a més, el flux d’entrada de mercaderia i la matèria primera ha estat molt feble, «qualsevol activitat que augmenti el dinamisme del mercat fa que les necessitats d’aquest canviïn» i, per tant, s’hagin de dur a terme importacions d’aquesta matèria primera per produir.
Amb relació als canvis dels hàbits de consum, Calvo va assenyalar que moltes multinacionals estan apostant per una visió de futur més decantada al tabac sense combustió i a unes alternatives més saludables, però «en principi, la venda tradicional no es veu afectada per aquestes noves propostes», tot i que va reconèixer que cada cop van adquirint un públic més gran. Ara per ara, aquestes «són una alternativa que aporta dinàmica al mercat, amb captació fins i tot de nous consumidors», va observar el president de l’UCAT.
Per la seva banda, el contraban és un problema que sempre ha estat al país. Respecte a la reglamentació per evitar el tràfic del tabac, Calvo va afirmar que «és molt estricta i ens condiciona moltíssim com a comerciants», ja sigui perquè hi ha un control de la quantitat màxima que poden vendre a cada client, els preus mínims establerts, «una gestió del diner també condicionada», o el fet que «ens fan estar molt vigilants de l’activitat que realitzem per evitar que es produeixin aquest tipus de situacions», va destacar. Per acabar, el president de l’UCAT va desitjar que «d’acord amb un comerç honest i responsable, esperem poder mantenir l’activitat per molts anys, amb bones condicions de marges comercials, que és el que més ens fa falta per fer front als reptes, seguir pagant les nòmines i continuar creixent».