PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra la Vella clou el trimestre amb un dèficit de dos milions

Marsol creu que «hem de continuar fent inversions per generar riquesa i que tothom tingui feina»

Per El Periòdic

Un moment del Consell de Comú celebrat ahir a la tarda a Andorra la Vella.
Un moment del Consell de Comú celebrat ahir a la tarda a Andorra la Vella. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

El Comú d’Andorra la Vella va presentar ahir l’estat dels comptes comunals a tancament del primer trimestre del 2022. Tal com va detallar el cònsol menor i conseller de Finances, David Astrié, la corporació ha tancat els primers tres mesos de l’any amb un dèficit que s’enfila als dos milions d’euros i amb un endeutament total que s’eleva fins als 22,9 milions. El pressupost inicial del comú presentava un import de 50,3 milions, malgrat que després d’introduir romanents de crèdit del 2021 per valor d’11,3 milions més dos suplements de crèdit per prop de tres milions, el pressupost arriba fins als 64,6 milions.

Entrant al detall, Astrié va posar en relleu que s’han liquidat nou milions relatius a ingressos, el que representa un 14% del previst, mentre que les despeses liquidades se situen en els 11,2 milions, un 17,35% del pressupostat. Pel que fa a Jovial, ha tancat el primer trimestre amb un superàvit de 16.000 euros. La consellera socialdemòcrata, Dolors Carmona, va reiterar la necessitat d’analitzar el pressupost per tal de donar prioritat a unes inversions per sobre d’altres tenint en compte el context econòmic actual d’Andorra i dels països de l’entorn. A més, va tornar a estendre la mà a la majoria afirmant que «el nostre compromís és ajudar i compartir en la mesura que puguem».

La consellera va recordar que actualment hi ha 10 milions que encara no estan compromesos i, per tant, és el moment idoni per a reconsiderar projectes pendents, sobretot aquells que tenen a veure amb l’embelliment, ja que «no són prioritaris». «Estem una mica més enllà de mig mandat, per la qual cosa és un moment en què es poden prendre aquestes decisions», va afirmar.

Al seu torn, la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va dir que des de la corporació no es vol «frenar totalment la maquinària», ja que «estem en una situació més que correcta quant a l’endeutament i la parròquia funciona». En aquest sentit, va exposar que obres com la reforma del carrer Prat de la Creu són cabdals i necessàries. Tanmateix, va manifestar que cal arribar a tancament de l’any per a conèixer l’estat real dels comptes, ja que abans «no es pot dir res perquè les coses van evolucionant». «Hem de continuar fent inversions perquè aquesta parròquia generi riquesa i tothom tingui feina», va afegir, recordant que el ritme econòmic de la parròquia és positiu tenint en compte que «cada setmana hi ha moltes més obertures de comerços que no pas baixes».

 

Recollida de residus

Durant la sessió tant majoria com minoria van donar el vistiplau a dues addendes relatives a la recollida de residus urbans per valor de 18.000 i de 15.000 euros. Ambdós imports, segons va explicar el conseller de Sostenibilitat i Innovació, Gerard Estrella, s’atorguen a la societat Pirinenca de Serveis i tenen com a finalitat implementar de manera definitiva la recollida de residus porta a porta després de la prova pilot que es va desenvolupar a la zona del Cedre.

Així mateix, i malgrat que no va avançar detalls, Marsol va dir que és previst iniciar una nova prova pilot de recollida de residus a la zona de Terra Vella. «S’està treballant i ja s’informarà degudament», va assenyalar, afegint que la idea és que es posi en marxa de cara al setembre i amb els mateixos terminis amb què es va impulsar al Cedre.

 

Bus comunal

La corporació també va votar favorablement a la segona addenda relativa al servei del bus comunal després d’implementar millores en el servei per tal d’incrementar les freqüències a Ciutat de Valls i reforçar-lo de cara al servei que es presta a la Margineda, especialment a primera hora del mati en sentit pujada. L’increment suposa un cost de 88.000 euros anuals que enfila a més de 700.000 euros la despesa del comú per a aquest transport que ofereix a la ciutadania.

Tot i que des de la minoria s’hi va votar a favor, Carmona va manifestar que «cada vegada hi ha més nuclis de població que estan més aïllats» i, per tant, també haurien de gaudir d’aquesta modalitat de transport gairebé gratuïta. En aquest sentit, va indicar que el comú ha de donar els mateixos drets a aquells ciutadans que viuen a la perifèria de la parròquia, perquè «això també minimitzaria una mica l’impacte de la mobilitat».

 

Risc d’incendi

Davant el perill alt d’incendi al país arran de les altes temperatures, i després dels successos que estan tenint lloc darrerament a Catalunya en aquest sentit, Marsol va anunciar que, novament, el Comú d’Andorra la Vella no comptarà amb focs artificials per a la celebració de Sant Joan. «Nosaltres hem suspès la pirotècnica sense cap mena de dubte i esperem que tot funcioni bé i que la gent es diverteixi d’altres maneres», va indicar. A més, la cònsol s’ha posicionat totalment en contra de les barbacoes que hi ha als berenadors: «Si de mi depengués, les enderrocaria totes», va sentenciar, posant en relleu que es tracta d’un tema que «em preocupa», ja que «es pot anar a la muntanya igualment sense haver de fer foc». De fet, va aprofitar les declaracions posteriors a la sessió del Consell de Comú per fer una crida a la població per tal que siguin prudents a l’hora de celebrar la festa amb focs d’artifici. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT