Escaldes-Engordany
Amenaça de rècord
Les temperatures arriben a màxims històrics durant el mes de juny per la massa d’aire africà
L’onada de calor provinent del nord d’Àfrica que fa dies que fustiga la península Ibèrica i bona part de França envesteix el Principat amb temperatures rècord en algunes estacions meteorològiques en comparació amb els registres del mes de juny d’anys anteriors. En aquest sentit, la meteoròloga Gemma Sinfreu va assenyalar que aquest fenomen atmosfèric «ha arribat a penetrar a l’àrea d’alta muntanya a causa de la persistència dels moviments de la massa d’aire». Al llarg de la setmana, el mercuri ha superat fàcilment els 30 graus de temperatura arreu del país, sobretot, durant els migdies.
Malgrat la situació d’avís groc en què es troben les cotes més baixes del Principat, des del Servei Meteorològic es va assenyalar que, a diferència de la península Ibèrica, les temperatures baixen a partir del vespre, «la qual cosa dona un moment de descans als períodes de calor feixuga que s’experimenten durant el dia». Seguint aquesta línia, la meteoròloga va asseverar que de cara a demà s’espera que comencin a baixar les temperatures i apareguin noves pertorbacions atmosfèriques que «es traduiran en inestabilitats i precipitacions a partir de dilluns». A propòsit de les pluges, Sinfreu va afirmar que «la calor afavoreix la formació de núvols convectius d’evolució diürna» i, per aquesta raó, Andorra ha experimentat ruixats contundents al llarg de la setmana.
Aquests canvis sobtats del clima «demostren que encara ens trobem en la temporada primaveral i, de fet, no preveiem que puguem arribar a activar l’avís taronja», encara que, a mesura que avança el temps «podrem delimitar amb més detall les previsions», va apuntar Sinfreu. Pel que fa a la previsió de cara a l’estiu, els experts creuen que es registraran unes xifres per sobre de la mitjana amb relació a la sequedat i la calor, però «no serà res fora del normal». Tot i això, la tendència, segons la meteoròloga, és d’experimentar cada cop estacions més seques i càlides. Fent referència al canvi climàtic, des del Servei Meteorològic van afirmar que «com més s’escalfa l’atmosfera, més forts seran els ruixats consegüents», per tant, els fenòmens es tornaran cada cop «més extrems i persistents».
Finalment, la meteoròloga va voler fer esment sobre els registres a les estacions distribuïdes pel Principat. En aquest sentit, va destacar que «cal esperar fins a finals de juny per dur a terme una anàlisi més exhaustiva dels paràmetres atmosfèrics», ja que, si bé és cert que alguns dispositius han detectat temperatures rècord, «no totes les estacions tenen un històric que s’eixampla fins als anys 80, sinó que hi ha algunes que són noves i només poden comparar xifres de fa sis anys».
Activat el Pla Alfa 3 de risc extrem d’incendis a la zona dels Pirineus
La Generalitat de Catalunya va activar ahir el Pla Alfa 3 de risc extrem d’incendis a la zona dels Pirineus incloent els municipis de Bassella, Coll de Nargó i Peramola. Als voltants d’aquesta darrera població es va originar un incendi, però les dues dotacions terrestres i les quatre aèries dels bombers catalans que van intervenir a la zona van aconseguir extingir les flames. Pel que fa al Principat, el Cos de Bombers va activar ahir el nivell 1 de perill d’incendis a la meitat sud del país a causa de les elevades temperatures i la sequedat del terreny boscós. En aquest sentit, els equips de prevenció i rescat recomanen una actitud de vigilància activa per part de la població i una consulta actualitzada del butlletí de perill d’incendis forestals. També van destacar que el sòl «presenta l’aspecte propi de mitjan agost» i que, en cas de produir-se algun incendi, s’espera una «tipologia estàndard amb intensitat mitjana». D’altra banda, el Comú de Sant Julià de Lòria va anunciar a les xarxes socials la prohibició sobre l’encesa de foc a totes les barbacoes de la parròquia fins a nou avís com a mètode de prevenció.