PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La ministra d’Exteriors de Mònaco es reuneix amb Espot i Ubach

Els caps negociadors amb la Unió Europea d’ambdós països, i el de San Marino, es trobaran a la tardor

Per El Periòdic

Descarrega, Ubach, Espot i Berro-Amadeï, ahir a l’edifici administratiu del Govern.
Descarrega, Ubach, Espot i Berro-Amadeï, ahir a l’edifici administratiu del Govern. | SFGA / C. Esteve

La ministra de Relacions Exteriors i Cooperació del Principat de Mònaco, Isabelle Berro-Amadeï, va ser ahir a Andorra en visita oficial. Es tracta del primer viatge de Berro-Amadeï al Principat, i dona continuïtat a la trobada que el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, i el secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics, Cesar Marquina, va fer al país monegasc ara fa 10 dies. Així, la ministra va ser rebuda pel cap de Govern, Xavier Espot, amb qui va poder parlar sobre l’actualitat dels dos països i els temes d’interès compartit pels dos Estats, i posteriorment es va reunir també amb la titular d’Afers Exteriors d’Andorra, Maria Ubach, i amb el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, segons va informar l’Executiu en un comunicat.

Precisament l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) que Andorra i Mònaco –juntament amb San Marino– negocien va centrar bona part de la reunió. Segons fonts oficials, es va acordar, per exemple, que els caps negociadors dels tres països es reuneixin a la tardor per fer el punt de situació i analitzar el calendari previst.

Ambdues delegacions també va abordar qüestions d’interès bilateral i es van emplaçar a impulsar un Acord d’Amistat i Cooperació, similar al que Andorra ja té amb Estats com San Marino. De la mateixa manera, Ubach i Berro-Amadeï es van felicitar del conveni signat el 2018 entre la Universitat d’Andorra (UdA) i l’Hospital de Mònaco, que permet a estudiants del país fer pràctiques d’infermeria en aquestes instal·lacions monegasques. En aquest sentit, van acordar explorar noves vies de col·laboració que puguin beneficiar els joves dels dos territoris, ja que actualment només se’n beneficien un parell de persones cada any.

Finalment, i pel que fa als afers multilaterals i cooperació, Ubach i la seva homòloga es van emplaçar a renovar l’acord ja existent entre Andorra, Mònaco, Mali i l’ONG Santé Sud Mali per finançar un projecte de lluita contra la drepanocitosi a Mali. La contribució d’Andorra, de 35.000 euros, es destina a finançar els medicaments necessaris per combatre aquesta malaltia. La ministra de Mònaco va estar acompanyada per la directora general del Departament de Relacions Exteriors i de la Cooperació, Isabelle Rosabrunetto. Per part andorrana, també van participar en la reunió de treball l’ambaixadora d’Andorra a França i Mònaco, Eva Descarrega, i tècnics d’Afers Exteriors i Afers Europeus. 

Andorra i Mònaco van iniciar les relacions diplomàtiques el 2006. Per a Ubach, «Mònaco és un país aliat; els Petits Estats hem de treballar conjuntament per trobar un encaix a Europa i a la comunitat internacional». En el mateix sentit, Berro-Amadeï va destacar que «cal unir forces per fer entendre el nostre punt de vista i donar a conèixer les nostre ambicions comunes de país modern i sostenible». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT