PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un expert recomana a les empreses familiars que incorporin la figura del ‘Chief Emotional Officer’

Manuel Bermejo comparteix que la covid ha afectat el sector

Per El Periòdic

El professor i expert en empresa familiar, Manuel Bermejo.
El professor i expert en empresa familiar, Manuel Bermejo. | EFA

El professor i expert en empresa familiar, Manuel Bermejo va recomanar en una conferència pronunciada en el marc de l'assemblea general de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA) que les companyies incorporin en les seves estructures la figura del Chief Emotional Officer com a complement al Chief Executive Officer. "Cal donar molta més atenció a la dimensió familiar i no només al negoci. Cal enamorar i involucrar les diferents generacions amb els valors i objectius de l'empresa per tal que no se'n desentenguin. Si la part familiar està cuidada, si hi ha un clima familiar positiu, emocionalment positiu, ens animarem a fer més coses", va apuntar.

A més, va assegurar que "l'empresa familiar és un ecosistema on conviuen múltiples generacions amb visions diferents. Tot ecosistema per ser sostenible ha de guardar equilibri entre família i negoci, entre estratègia i tàctica, entre tot allò que afecta el desenvolupament de les empreses familiars. Això, sense perdre de vista que la bretxa generacional que ha provocat la digitalització és brutal en el sí de les empreses familiars".

Els canvis provocats per factors externs, la globalització i la digitalització, entre altres, "són una gran amenaça per a les empreses familiars, i des del punt de vista intern condueixen al conflicte, que sol venir donat per l'absència de comunicació. Anticipar-se i tenir un full de ruta compartit és la fórmula per fer front amb èxit als canvis i als conflictes". Per tant, Bermejo va recomanar la creació de valor per mitjà de les generacions. "La recepta passa per fer front a les tensions que es puguin produir dins de les empreses familiars afavorint la col·laboració intergeneracional i apostant per òrgans de govern eficients", va reforçar.

A continuació, l'expert va explicar que "hem d'assumir que vivim en temps d'alta incertesa, l'escenari postcrisi covid és diferent al de la precrisi, i ho hem d'acceptar. Cal fer grans esforços de transformació per garantir una competitivitat que reforci el futur de les organitzacions familiars". La nova normalitat a la qual s'ha referit el professor "ha suposat també una acceleració dels processos successoris, passant d'una generació on es vivia per treballar a una altra on es vol treballar per viure". Aquest canvi de paradigma, va assenyalar Bermejo que "s'ha accelerat amb la digitalització i el perfeccionament de les empreses".
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT