PUBLICITAT

La Massana

La Massana crea la seva colla fallaire i debutarà per Sant Joan

Per animar les futures generacions, 10 infants de la parròquia faran girar boles de llum

Per Lídia López

Eduard Vergara, Guillem Forné, Kevin Poulet i Ferran Mata, en un instant de la presentació d’ahir.
Eduard Vergara, Guillem Forné, Kevin Poulet i Ferran Mata, en un instant de la presentació d’ahir. | L.L.

Una nova colla fallaire s’afegeix al panorama andorrà. Es tracta de la de la Massana, que equipats amb bata blava, faran girar falles per primera vegada la revetlla de Sant Joan d’enguany. El projecte ha estat promogut per Eduard Vergara, fallaire apassionat i que té l’objectiu de traslladar als més joves aquesta tradició perquè continui viva durant molts anys. És per això que, a banda del Comú de la Massana, també s’ha implicat en aquesta prova pilot «que segur que de prova no en tindrà res perquè tirarà endavant», tal com va refermar Vergara, el Punt 400. «Aquest any, a més de la tradicional foguera, incorporem les falles a la Massana», va compartir el conseller de Cultura, Igualtat i Participació Ciutadana, Guillem Forné, que va celebrar que amb aquesta novetat «donarem continuïtat a una tradició molt noble». En una línia similar, el conseller d’Educació, Joventut i Esports, Kevin Poulet, va agrair a Vergara l’empenta per fer realitat aquest projecte, i es va mostrar esperançat que la celebració «sigui molt multitudinària».

En aquesta primera edició, 10 fallaires giraran falles de foc. Aquests faran el bateig de foc el dia 21 de juny, pel fet que molts s’estrenaran en aquesta pràctica. No és el cas del Ferran Mata, fallaire d’Ordino que formarà part de la nova agrupació de la seva parròquia. «L’experiència al voltant del foc és sempre molt enriquidora», va indicar Mata, que també es va mostrar convençut que la proposta es consolidarà i tirarà endavant els anys vinents. En qualsevol cas, tot i la inexperiència, ja s’han aconseguit els 10 fallaires que enguany vestiran la bata blava. Però, per tal de promoure les futures generacions i incentivar la cultura del foc, també hi haurà una desena de petits fallaires equipats amb boles de llum perquè «creixin amb la noció dels fallaires i vulguin manternir-ho», segons Vergara.

D’altra banda, Forné també va celebrar que aquesta revetlla també es recupera el Ball de Bruixes amb l’Esbart Valls del Nord. Així, a partir de les 22.30 hores donarà inici a la celebració de Sant Joan, amb l’encesa de les falles a la plaça de l’Església que pujaran fins a l’aparcament de l’escola andorrana de la Massana, on hi haurà la foguera tradicional i es convidarà als assistents a coca i moscatell. Per completar la nit, el comú ha programat un concert d’Ishtar Ruiz i la DJ Micaela.
Aquesta concentració de les activitats, segons el conseller de Cultura, s’ha implementat per tal de facilitar «una relació més cordial amb el veïnat» i allunyar del nucli urbà les propostes. En qualsevol cas, i en relació amb la possible llançada de pirotècnia, Forné va apel·lar a la responsabilitat i va demanar a tothom sensibilitat pels col·lectius més sensibles als sorolls forts i sobrevinguts, com les persones vulnerables i també els animals.

Paral·lelament a la revetlla, el cartell de Sant Joan de la Massana s’ha complementat amb la celebració el dia 24 de la festa major de Sispony, que comptarà amb la missa tradicional, l’aperitiu posterior i un espectacle infantil a la tarda. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT