PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS demana la presència dels llogaters en la concertació social

Considera que, igual que els joves, haurien de ser al CES i a la comissió nacional de l'habitatge

Per Albert Belis

El debat amb el raonador del ciutadà, Marc Vila, la setmana passada al teatre de les Fontetes.
El debat amb el raonador del ciutadà, Marc Vila, la setmana passada al teatre de les Fontetes. | PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera que hi hauria d’haver un representant dels llogaters d’habitatges i un altre del col·lectiu jove al Consell Econòmic i Social (CES) –organisme de concertació social on recentment s’han abordat les mesures per pal·liar la baixada de poder adquisitiu de la població– i a la Comissió Nacional de l’Habitatge, l’òrgan que precisament fa uns dies va proposar augmentar els lloguers més baixos, proposta que el Govern va contestar que no veia amb bons ulls.

Aquesta demanda la van fer ahir el president del PS, Pere López, i la vocal del comitè executiu del partit, Marta Pujol, que van comparèixer en roda de premsa amb l’objectiu de fer balanç de la sessió Habitatge i Constitució del cicle 30 anys de Constitució: mirant cap al futur, que es va celebrar la setmana passada al teatre de les Fontetes de la Massana i en què hi va participar el raonador del ciutadà, Marc Vila.

Precisament sobre la presència de Vila en aquestes jornades, el PS va constatar que les seves propostes coincideixen amb les del raonador del ciutadà en matèria d’habitatge. «Des dels poders públics s’hauria d’escoltar més als joves i als llogaters», va afirmar Pujol. La vocal del comitè executiu va destacar que l’article 33 de la Constitució consagra el dret dels ciutadans a un habitatge digne. «Caldrien mesures valentes com les que proposem nosaltres, però normalment no són acceptades, a excepció de la taxa de pisos buits, tot i que ara és insuficient perquè no té cap repercussió», va assegurar Pujol.

Aposten per regular els preus amb un índex de referència, bonificacions fiscals i acotar les subvencions

Pel que fa a les mesures que caldria tirar endavant per solucionar el problema de l’habitatge, els socialdemòcrates van apuntar la necessitat de regular els preus dels pisos. En aquest sentit, la vocal del comitè executiu socialdemòcrata va afirmar que «l’intervencionisme fa por a alguns, però el contrari és practicar el negacionisme del problema».

I com s’haurien de regular els preus dels pisos? Segons els dirigents socialdemòcrates, caldria implementar un índex de preus de referència, de manera que els propietaris que posessin els preus de l’arrendament per sobre d’aquest índex haguessin de tributar més i els que ho fessin per sota tributarien menys. És a dir, gaudirien de bonificacions fiscals. 

Per un altre costat, la formació proposa que l’impost de la renda per a no residents sigui més reduït per als propietaris que tinguessin un pis buit a Andorra i el posessin al mercat. De la mateixa manera, consideren que el registre de la propietat també ajudaria a aconseguir l’increment de l’oferta.

En referència a l’índex de preus de referència, López va afegir que aquells propietaris que establissin uns preus per sobre d’aquests índexs no es poguessin beneficiar de subvencions per a la rehabilitació d’edificis, ja que d’aquesta manera «amb mesures com aquestes s’acaben estimulant els pisos més cars».

El president del partit, per la seva banda, va considerar necessari dotar d’un major rang a l’habitatge i que esdevingués un dret fonamental. «El dubte és: els altres partits ho volen?», es va preguntar, i va afegir que «això tindria molta importància per legislar al Consell General des d’una línia més agosarada perquè el Tribunal Constitucional (TC) no pogués tombar determinades iniciatives». És a dir, «hauria de ser un dret al més alt nivell, no un dret més», va emfatitzar López.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT