Victòria lluitada

Andorra suma els seus primers tres punts a la Nations League després de vèncer Liechtenstein per 2-1

Pujol intenta el tir davant la pressió de la defensa de Liechtenstein en una jugada del partit d’ahir, a l’Estadi Nacional. | Xavi Miró / FAF

La selecció absoluta es va imposar ahir, a l’Estadi Nacional, a Liechtenstein per 2-1 amb gols d’Aláez (de penal) i altre de Rubio que quedarà en la memòria dels aficionats després de superar el porter rival des d’uns 60 metres (des de camp propi).
Els homes dirigits per Koldo Álvarez de Eulate van sortir molt més endollats que els seus rivals, i és que encara no havien passat 30 segons de partit i la pressió va provocar un córner a favor que per poc aconsegueix rematar Aláez dins de l’àrea. Just després, la següent va ser per a Rosas, però el seu xut amb cama esquerra va marxar fregant el pal.

Els del Principat volien avançar-se en el marcador, i el domini que van establir era tal que Sele va veure la primera groga del partit als cinc minuts per una forta entrada sobre Chus Rubio. La possessió era per als tricolor (69%-31% en els primers 10 minuts) amb fins a sis atacs proposats, però faltava l’última passada que col·loqués la davantera en una posició adequada per rematar.

La pilota aturada també servia per crear perill, i una centrada de Cervós va arribar a pentinar-la Alavedra, sense sort. Malauradament, en una rèplica dels visitants, Frick rematava una centrada des de la banda esquerra que aconseguia aturar Gomes en primera instància, però Beck es feia en el rebuig i empentava la pilota a la xarxa. No obstant això, la revisió per part del VAR va anul·lar l’acció, retornant l’empat a zero al lluminós.

L’avís va servir per despertar de nou a la selecció andorrana, que primer ho va provar amb un xut de Cervós que va rebutjar Beck i després amb un fort xut d’Aláez que va aturar en un primer moment Büchel que la defensa es va encarregar d’allunyar el perill abans que arribés Rosas a la segona jugada. El mateix jove va esdevenir protagonista en una nova proposta local, realitzant un bon regat per posteriorment marcar-se una cursa d’uns 20 metres per a, finalment, intentar la passada filtrada que no va sortir per poc. Ja a les acaballes de la primera meitat, Andorra va tenir dues oportunitats per avançar-se, amb dos xuts des de fora de l’àrea de Cervós i Rubio, que no van acabar de trobar la porteria rival.

L’àrbitre va xiular l’inici de la segona meitat i només van fer falta tres minuts perquè Cervós enviés una pilota filtrada cap a Rosas i aquest rematés de primeres per a superar Büchel. L’alegria, malauradament, no va durar gaire, ja que el VAR va confirmar el que pocs segons abans havia marcat el linier: fora de joc. Ambdós combinats van protagonitzar un tímid intercanvi de cops, sent els tricolor els més presents a l’àrea rival.

Rosas va intentar crear per banda dreta i va provocar el crit a l’Estadi Nacional, i és que Cucu va arribar a la pilota filtrada, però el seu xut va sortir massa forçat i sense direcció. Seguidament, Alavedra va intentar prolongar una centrada des del córner, però la segona jugada no va beneficiar els tricolor. Tanmateix, quan el cronòmetre marcava el minut 68 de trobada va arribar la segona decepció a la capital. Bernat posava una pilota a l’àrea amb el cap, a la qual va arribar Cucu que, d’esquenes, va centrar cap a Rosas, amb la fortuna que la pilota va acabar en el fons de la porteria de Liechtenstein. No obstant això, i de nou, el VAR va anul·lar la jugada per fora de joc de Cucu.

Quan el context feia entreveure la dificultat de poder trencar l’empat, el VAR va tornar a ser protagonista. Una jugada de Cucu va acabar en mans de Büchel, però el videoarbitratge va dictaminar que, en un rebuig, el defensor de Liechtenstein havia tocat la pilota amb la mà. Després d’uns minuts de revisió, Kajtazovic va dictaminar que hi havia penal, i Aláez, des dels 11 metres, va posar l’1-0 en el marcador. Per al goig de l’afició, aquesta no seria l’única celebració al Nacional. Contra tot pronòstic, Chus Rubio va rebutjar una pilota des del mig del camp (uns 60 metres) amb la fortuna que el xut va acabar superant Büchel, establint així el 2-0. Finalment, Meier, en l’últim minut, va recurtar distàncies, però no va ser suficient perquè Andorra materialitzés la victòria, sumant els seus tres primers punts a la Nations League i col·locant-se amb quatre, els mateixos que Moldàvia.

Les claus

• Pressió: Andorra va plantejar un sistema de pressió, que va ser efectiu sobretot en els primers minuts de partit.

• Esglai: El VAR va anul·lar el que hauria sigut el 0-1 per a Liechtenstein. A partir d’aquí, els tricolor van reaccionar.

• Gol de Rubio: Chus Rubio va marcar des de camp propi, des d’uns 60 metres. Un fet que quedarà en la memòria dels aficionats.

• Primer triomf: Els del Principat sumen la seva primera victòria a la Nations League des de la creació de la competició.