PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Visita llampec de poc més de tres hores de Rebelo de Sousa

A banda dels actes protocol·laris, el president portuguès es trobarà amb la comunitat de residents

Per Albert Belis

La visita del setembre del 2017.
La visita del setembre del 2017. | M. T. / ANA

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, farà demà una visita llampec al Principat de poc més de tres hores (15.30-19.00 hores), amb motiu del dia de Portugal que se celebra el 10 de juny i amb l’objectiu d’entrevistar-se amb els representants del Govern, però sobretot per saludar la comunitat portuguesa resident. Rebelo de Sousa ja va ser a Andorra el setembre del 2017.

El president portuguès arribarà a l’aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell a les 15.00 hores. Mitja hora després, serà rebut amb honors a la plaça Lídia Armengol d’Andorra la Vella per part dels representants dels coprínceps francès i episcopal, Pascal Escande i Conxita Garcia. En absència del cap de Govern, Xavier Espot, també el rebrà la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach.

Posteriorment, la comitiva es desplaçarà fins a l’edifici administratiu del Govern, a tocar de la plaça, on es faran les fotografies oficials davant la porta d’autoritats, signarà al llibre d’honor i es reunirà amb Ubach a la sala noble del 3r pis, acompanyat del secretari d’Estat de les Comunitats Portugeses.

La visita continuarà a les 16.05 hores amb l’acte més popular, al Parc Central, amb la comunitat de residents portuguesos. Els cònsols d’Andorra la Vella, Conxita Marsol i David Astrié, rebran el president portuguès i posteriorment es faran els parlaments i les actuacions dels grups de folklore, en un escenari habilitat a la gespa del Parc Central.

Quan acabi aquest acte, Rebelo de Sousa saludarà la comunitat portuguesa i es desplaçarà a l’aparcament del Parc Central, on hi haurà les paradetes de les associacions en què exposaran els productes típics. 

Una de les entitats presents serà el Grup de Folklore Casa de Portugal, que tindrà paradeta, faran una demostració d’artesania i actuaran per tota la comitiva, amb balls típics de la regió. «Per nosaltres és un motiu d’orgull que no passa sovint, serà un privilegi enriquidor», va afirmar el director artístic, Jose Luis Carvalho. Tot i això, «esperem que conegui millor la comunitat portuguesa, les reivindicacions i neguits, i també el fet que Andorra ens acull molt bé», així que «desitgem poder xerrar amb ell, perquè per alguna cosa li diuen ‘el president de les abraçades’». Pel que fa als neguits, Carvalho apunta al tancament de l’ambaixada i el consolat.

L’associació de residents d’Alto Minho també hi serà present amb una paradeta amb productes portuguesos i dues actuacions, una de les quals de rebuda amb la canalla i una segona amb tot el grup. Segons el seu president, Rui Araujo, «normalment ballem per gent com nosaltres, així que demà serà diferent perquè intentarem que marxi content; volem que sàpiga de primera mà que hi ha entitats que mantenim la tradició».

Per últim, hi haurà l’associació Detras os Montes i Alto Douro, que actuarà amb el grup de tambors de batucada i aportarà una parada amb menjar típic (sardines o bunyols de bacallà). «La veritat és que és com una actuació normal i corrent», va reconèixer el tresorer Angelo Ferreira. «Esperem –va afegir– que hi hagi millores en les comunitats de residents, perquè ara no estem gaire ben representats, i ens falta informació i suport de la nostra administració».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT