Andorra la Vella
Des d’una mirada salvatge
Andorra Turisme i National Geographic presenten el reportatge ‘Andorra al Natural’ per posar en relleu la fauna i la flora autòctones
Canvi climàtic, desforestació, sobreexplotació dels recursos, bioinvasions, extinció d’espècies... Tots ells representen una pèrdua de la biodiversitat i, com a conseqüència, de la petjada de la humanitat. Andorra, gràcies a ser un territori accessible, permet gaudir de la flora i la fauna que s’amaga als Pirineus, un privilegi que moltes persones desconeixen. A més, algunes d’aquestes espècies són una anomalia al sud d’Europa, perquè només es troben en climes boreals com el que hi ha al país. Per aquest motiu, Andorra Turisme, juntament amb National Geographic, han presentat un documental anomenat Andorra al Natural, que mostra els moments inèdits de la fauna autòctona al llarg de totes les estacions de l’any, amb l’objectiu de fer valdre un enclavament del qual un 90% és natura. «Crec que el projecte comparteix un missatge d’esperança, ja que encara tenim aquestes espècies al país, i està en les nostres mans continuar treballant perquè segueixin aquí», observa el fotògraf encarregat de la iniciativa, Jaime Rojo. Paral·lelament, els 24 minuts de reportatge, no només posen el valor la qualitat de l’entorn, sinó que també recorden que Andorra «no és únicament una destinació d’esquí», assenyala Rojo.
El documental ha suposat una feina de gairebé dos anys de treball a les muntanyes, i ha permès recollir en imatges l’enregistrament de la vida d’espècies com la perdiu blanca, el gall fer, la marmota o l’isard. En aquest sentit, Rojo assegura que «des del principi volia trobar animals que tinguessin una personalitat pròpia, i crec que en la mostra que hem escollit, cadascun d’ells té el seu superpoder». Alguns són carismàtics, d’altres vistosos, «i tots tenen la seva peculiaritat», apunta. Un parell d’idees, però, s’han quedat al tinter. «M’hauria encantat fotografiar erminis, el tritó pirenaic o fins i tot els llops o els ossos, dels quals també n’hi ha registre al Principat». Tanmateix, el fotògraf explica que després de caminar per les zones més remotes, no ha tingut la sort de veure’ls. Per la seva banda, l’espècie que més ha costat de fotografiar ha estat l’isard. «Em pensava que era el més fàcil, però quan em vaig trobar amb la realitat, són tímids i no els agrada la gent», indica. Amb tot, el repte més difícil, assegura que «ha estat portar la veu de tots els que no en tenen al gran públic».
El reportatge ha comptat amb la col·laboració d’entitats com el Cos de Banders i la implicació de persones com el biòleg i guia de muntanya, Marc Mossoll. En aquesta línia, el fotògraf expressa que «tot el món s’ ha bolcat amb el projecte i em dona molt de gust». A part del reportatge, també s’han editat un total de 2.000 exemplars d’un llibre que recull una selecció de les millors imatges obtingudes i un diari de camp on l’explorador explica curiositats i vivències. Amb relació a l’estrena oficial, serà el pròxim 11 de juny i s’emetrà per National Geographic Espanya i National Geographic Wild.
Així doncs, i com a missió general de tot el projecte, s’ha aconseguit l’objectiu marcat: «hem mostrat una Andorra diferent, una Andorra natural com l’havíem imaginat des del principi», comparteix Rojo.