PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes tanca el 2021 amb un superàvit de prop de dos milions

La corporació aprova tancar l’accés rodat a la vall del Madriu

Per El Periòdic

Un moment del Consell de Comú celebrat ahir a Escaldes-Engordany.
Un moment del Consell de Comú celebrat ahir a Escaldes-Engordany. | ANA/L.G.

El Comú d’Escaldes-Engordany ha tancat el 2021 amb un superàvit de gairebé dos milions d’euros, concretament, 1.942.893 euros. Així ho va manifestar ahir el cònsol menor i conseller de Finances, Administració i Compres, Joaquim Dolsa, que va donar el detall sobre l’execució del pressupost al llarg de l’exercici anterior, assenyalant que a 31 de desembre del 2021 la corporació havia liquidat prop de 25 milions en concepte de despeses i aproximadament 27 milions en relació amb els ingressos. En referència a l’endeutament, Dolsa va exposar que se situa en 8,8 milions, el que suposa un 28,46%, «un percentatge que queda molt lluny del límit establert per la llei de finances comunals». En aquest sentit, va donar gràcies per «la bona salut de les finances comunals» i pel fet de no haver hagut de recórrer al romanent de tresoreria, que es troben per sobre dels 20 milions, ni a la demanda de nous préstecs.

Des de la minoria de Demòcrates, el conseller Jordi Vilanova va retreure que durant el 2021 només s’hagi executat un quart de la inversió prevista, més de 12 milions, tot indicant que el ritme «és fluix». En la mateixa línia, el conseller de la formació comunal taronja, Miquel Aleix, va assenyalar que davant «s’acumularan moltes construccions a finals de mandat», considerant que la gestió de la majoria «no correspon a l’eficiència». «Si molts dels projectes s’haguessin dut a terme a l’inici del mandat, la ciutadania n’hauria gaudit molt abans, com per exemple amb la llar de jubilats».

En resposta, Dolsa va exposar que, tot i que els hauria agradat executar les inversions abans, «no vivim en un món idíl·lic i perfecte i hem de seguir les normes de contractació pública». A més, va apuntar que s’ha aprovat la reconducció de quatre milions d’euros al pressupost per acabar d’enllestir les inversions plantejades que no es van poder dur a terme el 2021.

D’altra banda, es va donar llum verda a tres suplements de crèdit a la partida del pressupost, que corresponen a 85.000 per a la recuperació del festival de Jazz de la parròquia, 3.900 euros per la compra d’una micro excavadora pel departament de Medi Ambient i 69.000 euros per subministrar maquinària pels aparcaments. 


Accés al Madriu

En un altre ordre de coses, es va aprovar l’ordinació que prohibeix l’accés rodat a vehicles, siguin motoritzats o no, al territori d’administració única que té la parròquia a la vall del Madriu-Perafita-Claror. La cònsol major, Rosa Gili, va explicar que la voluntat del comú és protegir el camí empedrat que hi ha a la zona, tot destacant que és un dels «elements fonamentals perquè la Unesco ens digués que la vall tenia aquest valor cultural». D’aquesta manera, el reglament estipula «clarament» que no s’hi pot accedir, excepte en «poquíssimes excepcions» i es posa en relleu que l’incompliment suposarà una sanció de 150 euros i de 300 en el cas de ser reincident. «Aquest estiu passaran moltes coses a Ràmio i nosaltres volíem deixar clara la protecció, motiu pel qual, dintre de les nostres competències, hem fet aquesta ordinació», va assenyalar, tot recordant que, malgrat que en les zones de la vall de gestió tripartida i bipartida s’ha d’arribar a un consens amb la resta de comuns, «quan parlem del territori d’Escaldes, tenim tota legitimitat».

Des de la minoria, Aleix va mostrar el suport al reglament i va manifestar que Escaldes «va fer el seu treball per obtenir uns límits», els quals fins al moment no s’havien qüestionat, ha afirmat. Davant la situació actual, va dir, «la cònsol ha sortit en defensa dels territori de la parròquia i dels seus interessos i nosaltres també hem de defensar-los i ho fem, no només com a minoria, sinó perquè jo estava a la comissió que va negociar els límits», segons va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT