PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Llàgrimes de campió

Marc Casal s’acomiada de la competició de màxim nivell i de l’equip nacional després de 12 temporades

Per El Periòdic

Casal (amb gorra), acompanyat de la seva família, ahir.
Casal (amb gorra), acompanyat de la seva família, ahir. | FAM

Marc Casal va posar ahir, de manera oficial, punt final a la competició d’alt nivell. Un dels mites de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) i de les curses de muntanya en general, sobretot al país, es va acomiadar en un acte al qual van acudir diferents membres de la FAM, juntament amb familiars i amics del corredor. Durant el seu discurs, al cap de pocs minuts de començar-lo, l’andorrà no va poder aguantar les llàgrimes d’emoció, mentre explicava que «tenir un acomiadament com aquest és el que somia tot corredor. Poder dir adeu amb la meva gent és un privilegi».


Casal va detallar que «ja no tenia la mateixa motivació que abans, i penso que és un bon moment per fer una passa al costat. No ho considero un dia trist, però sí un moment ple d’emocions». La consecució del seu millor resultat en una cursa d’àmbit internacional, el passat 2021, a la Vall de Boí, on es va proclamar Campió del Món d’UltraTrail a l’Skyrunning Buff Mountain Festival, després de completar 68 quilòmetres, va suposar el clímax a una carrera que ha romàs en l’elit durant 12 anys.


La imatge de Casal mossegant la medalla d’or a la Vall de Boí quedarà com una fita històrica en la memòria i en el record de molts dels amants de les curses de muntanya del país. Tanmateix, juntament amb el seu germà, Òscar Casal, el corredor s’ha consolidat al llarg dels anys com una figura de referència, imatge la qual el mateix corredor voldria que servís per «empentar a les joves generacions que venen al darrere».

 

 


El de la FAM va estar inclòs, en un primer moment, dintre de l’equip nacional, que va ser presentat ara fa algunes setmanes. No obstant això, «porto dos o tres anys preguntant-me si aquest any seria l’últim, temporada rere temporada, i quan veus que arriba un punt en què la motivació, el cap, no està al mateix nivell, t’obligues a prendre la decisió», va assenyalar Casal, que també va voler deixar clar que «sempre he parlat amb Carlo Ferrari (gerent de la FAM) el fet que no volia estar en una federació pel simple fet d’estar, i que en el moment en què el meu compromís descendís del 100%, ho deixaria».

Entre els seus resultats assolits, destaca la primera posició aconseguida l’any 2015 a la Transalpine d’Àustria, la quarta posició assolida a la Yading Sichuan a la Xina l’any 2016 dins les Sky World Series, la segona plaça a Sky Olympus de Grècia l’any 2018, dins del mateix circuit o la segona posició a la Matterhorn Ultraks de Suïssa el mateix any, uns excel·lents resultats que van fer que l’any 2018, finalitzés en 3a posició a la classificació general de les Skyrunner World Series.

 

Una vida de dedicació

 

Casal, de 40 anys, va iniciar-se a aquest esport de la mà del seu germà l’any 2008, entrenant per les muntanyes del país i participant en les primeres curses que s’organitzaven en l’àmbit nacional. L’any 2010, va entrar a formar part de l’equip nacional de la FAM i, per tant, es va iniciar a competir en diferents proves internacionals, assolint, any rere any, grans resultats.


Durant tot aquest reconegut, el del Principat ha mantingut un nivell competitiu molt elevat gràcies a la seva «constància, dedicació i passió per aquest esport, amb entrenaments molt exigents que li han permès posicionar-se, en moltes de les competicions internacionals, dins del top10 mundial, guanyant-se, per mèrits propis, la definició d’esportista d’elit», segons va declarar el president de la FAM, Patrick Frases.


Tot i el punt final, Casal va assegurar que «és el meu acomiadament del món professional, però seguiré participant en curses a Andorra, entrenant quan pugui i aquest món sempre tindrà un lloc per a mi». D’igual manera, des de la federació es va afirmar que les portes romandran obertes per a l’esportista, que de moment descarta ocupar un càrrec a l’entitat, per a acabar recordant que, «més enllà de resultats o medalles, m’emporto vivències, moments amb l’equip, així com donar a conèixer Andorra arreu el món». 

 

Les decles

 

Marc Casal - Corredor de la FAM

 

«Tenir un acomiadament com aquest és el que somia tot corredor. Poder dir adeu amb la meva gent és un privilegi»

«És un bon moment per fer una passa al costat. No ho considero un dia trist, però sí un moment ple d’emocions»
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT