PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS es mostra decebut per la manca de debat amb el Govern

López considera que la majoria no fa prou esforços per tal de resoldre la problemàtica de l’habitatge

Per Lídia López

Pere López i Susanna Vela, en un instant de la seva compareixença d’ahir.
Pere López i Susanna Vela, en un instant de la seva compareixença d’ahir. | L.L.

El Grup Parlamentari socialdemòcrata està decebut per la manca de debat respecte de les propostes incloses en el projecte de llei de mesures urgents per frenar l’impacte negatiu sobre el poder adquisitiu de la ciutadania. Mitjançant una roda de premsa, el seu president, Pere López, i la consellera general Susanna Vela, van expressar la seva «sorpresa» per l’entrada a sindicatura del text sense tenir cap feedback de la seva contraproposta, i van lamentar que «novament, no hi ha hagut diàleg». «Quedem bastant decebuts d’aquesta manera de procedir; entenem que hauria estat millor el debat conjunt de les mesures», va posar de manifest Vela, que va afegir que «no estem contents de la manera que ha treballat el Govern». «Esperàvem un consens que no ha sigut, així que rebutgem aquestes formes i ho denunciem», va sentenciar la consellera.

Segons van relatar els socialdemòcrates, l’Executiu els va fer arribar el projecte de llei i els va demanar que, amb la major celeritat que fos possible, els fessin el retorn d’aquest. Dit i fet: els membres del Grup Parlamentari socialdemòcrata es van posar a treballar i van retornar una bateria d’accions molt centrades a posar remei a la problemàtica de l’habitatge i un compromís perquè el salari mínim arribés al 60% del mitjà, tal com preveu la Carta Social Europea, l’any vinent. «No hem tingut cap resposta fins a la compareixença d’aquesta tarda», va remarcar Vela, que va apuntar que finalment, l’únic retorn que van rebre a darrera hora va ser esquemàtic i només acceptant la mesura que té a veure amb la taxa als pisos buits, comparant la forma de la resposta a la d’un examen fet a l’oposició per part del Govern. «Què entenen ells per diàleg social i cohesió?», va etzibar la socialdemòcrata, reclamant que l’actitud de l’Executiu en el marc del Consell Econòmic i Social respecte dels sindicats i la patronal havia estat la mateixa. Així, Vela va recordar el treball que es va fer durant la pandèmia amb les mesures urgents, i va apel·lar a la recuperació d’aquell sistema de col·laboració malgrat la complicada situació. Per cloure la qüestió, López va lamentar que el text ha restat pràcticament «al mateix punt inicial», i va subratllar que «no hi ha debat social ni polític, ni gairebé respecte».

Insistència en l’habitatge

Al voltant de les accions que finalment seran debatudes al Consell General, el president del Grup Parlamentari socialdemòcrata va remarcar que, en el decurs de l’elaboració de les seves propostes van observar que «l’habitatge és la problemàtica principal», i trobaven que el fet que no hi hagués cap acció concreta al voltant d’aquesta suposava una gran mancança. Per aquest motiu, les mesures presentades pels socialdemòcrates incloïen l’establiment d’un índex de preus de referència, la creació i alimentació d’un fons públic per a l’habilitació de pisos a preu assequible, la pròrroga dels contractes de lloguer o el caràcter finalista de l’impost sobre els pisos buits entre d’altres. 

Però, finalment, el Govern només ha tingut en compte la darrera demanda. «Celebrem que ho incloguin, però no és suficient», va declarar López, que va assegurar que, mentre que aquesta acció sola només podrà aportar uns 7.000 euros, el conjunt de propostes que ells van elaborar en proveïen prop de 35 milions. «La nostra crítica no és tant pel que hi ha entre les propostes, sinó pel que falta», va posar en relleu el socialdemòcrata, insistint que «l’element central que ho condiciona tot és l’habitatge i, una vegada més, aquest Govern no vol acceptar cap dels nostres suggeriments». «La seva insistència és negar-se a acceptar cap proposta ni tractar la qüestió», va asseverar.

Així, tenint en compte el desenvolupament del treball del text legislatiu i per la manca de diàleg denunciada, i malgrat que «creiem que està bé l’increment dels salaris i les pensions per tal que recuperin poder adquisitiu», López va avançar que «difícilment hi podrem donar suport» perquè «ens sembla insuficient». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT