PUBLICITAT

El Govern fa marxa enrere: Canòlic tornarà a ser Canòlich

  • L'Executiu estima parcialment els recursos de Sant Julià i Canillo però els comuns ho consideren insuficient
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un cartell indicatiu amb els topònims tradicionals d'Auvinyà i Juberri, que finalment es mantindràn Foto: TONY LARA

El Govern va anunciar ahir l'acceptació parcial dels recursos interposats per les parròquies de Sant Julià de Lòria i de Canillo en relació al Nomenclàtor andorrà, aprovat per la Comissió de Toponímia a finals d'octubre de l'any passat. D'aquesta manera, el mot Canòlic recupera l'h del final, Juverri tornarà a escriure's amb be alta i Aubinyà amb be baixa. És a dir, el BOPA publicarà properament l'acceptació dels termes Canòlich, Juberri i Auvinyà.

Pel que fa a la parròquia de Canillo, la part del recurs que s'ha acceptat és el que fa referència a la doble adscripció. La corporació havia mostrat el seu desacord en el fet que el Nomenclàtor informés d'alguns llocs integrats dins de la parròquia d'Encamp, ja que defensaven que aquests corresponien també a la parròquia canillenca. Alguns exemples eren el cap de la Palomera, el riu de la Palomera o el barranc del bullidor. D'altra banda, l'Executiu també va decidir analitzar en la propera Comissió de Toponímia els mots Perecaus i Roc Melé per analitzar-ne la seva grafia.

La decisió va ser aprovada en Consell de Ministres i anunciada ahir per Bartolomé. Els motius que han portat al Govern a fer marxa enrere responen a criteris històrics i a la «voluntat popular», va manifestar el portaveu.

Aquestes noves nomenclatures proposades per la Comissió han tingut, per tant, una curta durada oficial. Va ser al 20 d'octubre quan es publicaven 4.237 mots analitzats, alguns amb polèmiques modificacions que van causar controvèrsia. La Comissió de Toponímia va partir de la pronúncia dels naturals del país, la normativa ortogràfica del català, la tradició, l'etimologia i la toponímia comparada per a elaborar el Nomenclàtor, segons va informar durant la resolució el president de la Comissió, Marc Cortès.

La resolució no convenç / El 8 de novembre passat les dues corporacions van presentar recursos contra la decisió, que ara han estat resolts. La decisió final del Govern, però, no ha convençut als mandataris comunals. El cònsol de Sant Julià de Lòria, Josep Pintat, va mostrar-se agraït per una trucada que va rebre dimecres del cap de Govern anunciant-li els canvis, però considera que la resolució hauria d'haver anat més enllà. «Agraeixo la deferència de Bartumeu per haver-me comunicat la resolució, però esperaré a veure la totalitat del recurs» per tal de fer conclusions al respecte, va manifestar el cònsol, per poder-ho estudiar a fons amb el gabinet jurídic comunal i analitzar «perquè alguns mots han estat acceptats i d'altres no».

Pintat feia referència a d'altres topònims inclosos al recurs i que no han estat tinguts en compte, com és el cas de Bixessarri (abans Bissisarri), la Moixella (abans Muxella), Certers (abans Certés) ol'esglèsia de Sant Serni de Nagol (abans Cerni).

Més contundent es va mostrar la cònsol menor de Canillo, Mònica Bonell. En relació a la resolució que afecta la part canillenca, Bonell va mostrar la seva decepció: «No estem contents, el que han modificat era obvi que ho farien, enteníem que era un descuit perquè són zones que s'inscriuen en dues parròquies», va exposar Bonell. El que no ha estimat el Govern, en canvi, és la demanda de tornar a la grafia d'origen de 13 topònims com Juclar (ara Juclà), Toll Bullidor, el canal de la Costa de les Gerderes, el canal d'Aspones, l'obaga de la Guardiola o l'estany Primer.

En aquest sentit, Bonell es va qüestionar què passava amb tots ells i va assegurar que, un cop tinguin la resolució del Govern «valorarem amb l'equip comunal i els advocats què és el que hem de fer al respecte». D'altra banda, Bonell va mostrar la seva decepció perquè en el cas canillenc no havien estat avisats prèviament pel cap de Govern.

Consell de Ministres



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT