PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Liberals potencia les relacions amb els seus socis europeus

Els representants coincideixen en combatre el populisme

Per El Periòdic

Toni Puig i Ferran Costa al congrés de l’ALDE.
Toni Puig i Ferran Costa al congrés de l’ALDE. | Liberals d’Andorra

El congrés de l’ALDE (Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa) celebrat la setmana passada a Dublín, Irlanda, ha servit perquè Liberals d’Andorra hagi posat en valor les bones relacions internacionals que manté amb la resta de partits liberals del continent. Durant tres dies, la delegació andorrana formada pel president del grup parlamentari, Ferran Costa, el secretari de Relacions Internacionals, Toni Puig, i el vicepresident de Liberals, Gerard Estrella, van mantenir trobades amb polítics europeus de primer nivell, entre els quals s’inclouen primers ministres, eurodiputats i diputats nacionals. En aquest sentit, el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, va ressaltar les bones relacions entre els dos països i el seu compromís perquè Andorra assoleixi un bon acord d’associació amb la Unió Europea (UE). En el mateix sentit es va manifestar el recentment escollit copresident de l’ALDE, el búlgar Ilhan Kyuchyuk, que va mostrar el seu suport a l’acostament d’Andorra a lA UE. Una altra de les trobades va ser amb l’eurodiputada alemanya i vicepresidenta de l’ALDE, Svenja Hahn, a qui se li va transmetre la importància de tenir en compte els països petits en institucions d’un gran abast com la UE. L’auge del populisme en l’àmbit europeu es va tractar amb la diputada britànica Sal Brinton, que va expressar la seva preocupació per un tema al qual cal fer front decididament. Tant Brinton com Ferran Costa i Toni Puig van coincidir en la necessitat de posar totes les eines democràtiques necessàries per combatre el populisme i les fake news que el suporten.

D’altra banda, els congressos de l’ALDE sempre han estat un bon escenari en el qual els liberals marquen posició política en temes d’actualitat d’abast europeu i mundial. En el d’enguany s’ha refermat el suport a Ucraïna davant la invasió russa iniciada al febrer; s’ha reclamat als països una intensificació de la lluita contra el canvi climàtic, especialment centrada en la reducció de la dependència dels combustibles fòssils; i, pel que fa a la ciberseguretat, s’ha fet una petició perquè la UE tingui un paper destacat en aquest àmbit, millorant la resiliència dels països davant d’atacs que cada cop són més complexos.

En el congrés també es van realitzar les eleccions per renovar el Bureau dels liberals europeus per als pròxims dos anys. El dissabte passat es van proclamar els guanyadors de les eleccions amb un ampli suport per a l’única candidatura a la presidència, que ostentaran de forma conjunta fins al 2024 l’irlandès Timmy Dooley i el búlgar Ilhan Kyuchyuk. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT