PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els sindicats i la gent gran en contra de l’augment dels lloguers baixos

Els actors critiquen la «demora» en la posada en marxa de mesures de l’Institut de l’Habitatge

Per Àlex Pont

Imatge d’arxiu de la vista aèria de la vall central d’Andorra.
Imatge d’arxiu de la vista aèria de la vall central d’Andorra. | Maricel Blanch

La Federació d’Associacions de la gent gran d’Andorra i la Unió Sindical d’Andorra (USdA) clamen contra la proposta de l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH) que recomana un increment del preu dels lloguers més baixos que no s’han vist modificats des de fa anys amb la finalitat de regular el mercat. Així ho va indicar el director de l’INH, Josep Maria Pla, durant la reunió de la Comissió Nacional de l’Habitatge la setmana passada, assegurant que «l’increment esdevindria superior a l’Índex de Preus al Consum (IPC)». En contraposició, el representant de la gent gran, Fèlix Zapatero, va respondre que «es tracta d’una pèssima proposta, perquè els pensionistes amb prou feines poden pagar els lloguers que tenen actualment i, alguns, es veuen obligats a tornar a viure amb els seus fills, per tant, només estan posant més llenya al foc».

Seguint la mateixa línia crítica, Zapatero, juntament amb el president de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va afirmar que la responsabilitat d’aquesta situació és de la «manca» de capacitat de maniobra del Govern i també de la «demora» per part de l’INH a l’hora de materialitzar les propostes per a solucionar la problemàtica estructural del país. Al seu torn, Ubach va assenyalar que «l’economia especulativa dominant està obviant absolutament a tota la classe treballadora del país i, si continuem així, Andorra esdevindrà un país com Mònaco i només la gent rica tindrà la possibilitat de viure-hi». Paral·lelament, el president de l’USdA va indicar que els sindicats estan preparant una nova bateria de propostes dirigides a l’Executiu amb l’esperança de pal·liar els increments de les tarifes.

Entrant al detall d’algunes mesures que el Govern vol tirar endavant per augmentar l’oferta d’habitatge a preu assequible, Zapatero va asseverar que «estan marejant la perdiu; van passant els mesos i aquí no es produeix cap canvi», i després «es vanaglorien sobre la construcció de la Borda Nova i no sé ben bé si són capaços de veure que 44 habitatges d’aquí a tres anys no solucionarà la problemàtica de cap manera». A continuació, va carregar contra la posició de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), que critica «l’intervencionisme» del Govern i va assenyalar que «a sobre hem de sentir que el mercat s’ha de regular sol, com si no estiguessin suficientment elevats els preus actualment».

Proves diagnòstiques

D’altra banda, la setmana passada es va presentar la memòria anual de la CASS del 2021. En aquest sentit, es va destacar l’increment del cost de les proves diagnòstiques de salut. Seguint amb aquest fil, Zapatero va assegurar que aquesta situació es dona perquè «encara no s’han actualitzat els preus i tenim les mateixes tarifes de fa 30 anys». Així, va assenyalar que la diferència comença a ser «important» i que els avenços tecnològics en la medicina i la salut «han de permetre una optimització dels processos i, consegüentment, un abaratiment progressiu de les tarifes». Finalment, va remarcar que la reducció d’aquestes despeses només respon a la «voluntat política». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT