Escaldes-Engordany
Història d’un enamorament
L’artista Ona Saumell presenta la seva col·lecció ‘Sensuality’ a les parròquies del país
Sensuality narra una història d’enamorament, però no una d’aquelles convencionals. Al principi, sembla un amor a primera vista, dels que et deixen embovada, però acaba sent una lliçó d’amor propi i d’empoderament. Èxtasi, confiança, persuasió, passió, elegància, subtil i fantasia. Aquestes són les diferents fases amb les quals l’artista massanenca Ona Saumell ens endinsa a la narració de la seva nova col·lecció artística que tracta la sensualitat, la sexualitat i l’erotisme de les dones. «Quan algú pensa en la sensualitat s’imagina un cos semi despullat o inclús confon aquest terme amb la sexualitat o amb l’erotisme», indica. Tanmateix, en aquesta obra només apareixen cares, retrats, ja que explica que «vull transmetre a la gent que un cop de confiança pot ser elegant, i amb l’elegància neix la sensualitat».
Saumell sempre ha sigut feminista, però necessitava trobar la seva forma d’expressar aquesta lluita de forma creativa i com realment la sentia. Per aquesta raó tot el seu treball va dedicat a la temàtica. Així doncs, apunta que «vaig decidir centrar-me en la dona perquè té molt de joc i el seu món és gegant».
El seu estil neix durant la universitat, quan gràcies a un treball descobreix que hi ha un anunci d’una marca de maquillatge en blanc i negre, fet que la sorprèn. Llavors, decideix posar-li tots els colors que ella creu que hauria de tenir. «Així va sorgir la meva primera obra, i a tothom li va agradar», afirma. Un dels trets característics de l’artista és que mai utilitza el color vermell excepte en els llavis, per desviar l’atenció cap a ells. Amb relació al significat, afirma que «és per la boca per on ens reivindiquem». Saumell també segueix un patró per a totes les seves obres, amb l’objectiu que tothom la conegui només veient una de les seves creacions. Per la seva banda, la singularitat del seu estil és que pinta amb pintures acríliques amb molt pigment i amb un sistema lliscat, sucant la cohesió i l’entropia dels colors que formen la figura de cada dona. El fet d’utilitzar colors intensos sobre un fons negre atorga un gran impacte visual a la seva obra.
L’avi de l’artista va dedicar la seva vida al pinzell. Artesà de professió, va transmetre la passió al seu fill i aquest, a la jove, la qual assegura que «vaig començar pintant quadres petits per decorar la meva habitació». Un any després de començar la seva carrera, ja compta amb una col·lecció anomenada Women of the World, la qual tracta la revolució per aconseguir la igualtat de gènere; i Real Beauty, una sèrie privada d’obres a encàrrec per als seus éssers estimats. «En aquesta iniciativa vaig descobrir que la bellesa real va més enllà de la interior, i es basa en un amic, un familiar, que et fa un regal pensant amb tu».
Pròximament, presentarà Sensuality a quatre de les parròquies del Principat, on també oferirà una conferència per tractar els tres temes que uneixen l’exposició. El tret de sortida serà a la Massana, concretament a la plaça de les Fontetes, el dia 9 de juny a les 20.00 hores. En aquesta línia, expressa que «en un principi només havia d’exposar a una parròquia, però vaig veure que la conferència tenia el seu interès i vam augmentar el recorregut».
Per acabar, i amb motiu de la inauguració de la seva primera col·lecció al país, Saumell agraeix a tots els comuns i a la població andorrana per implicar-se en la cultura, i assegura que «valoro el grup on he entrat de dones i homes que lluiten per la igualtat i el qual m’ha permès que se m’hagin obert tantes portes».