PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’hospital està preparat en cas que arribi la verola del mico al país

Els epidemiòlegs estan preocupats per la transmissió comunitària i l’OMS eleva el risc de contagi a moderat

Per Anna Casanova

Imatge d’arxiu del material sanitari de l’hospital.
Imatge d’arxiu del material sanitari de l’hospital. | Maricel Blanch

L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell està preparat per realitzar tests, administrar vacunes i aïllar els malalts en cas que arribi la verola del mico al Principat. Així ho va afirmar el cap del Laboratori Nacional d’Epidemiologia, David Vilanova, el qual va assegurar que «estem duent a terme un seguiment de mostres que ens arriben a l’hospital i, en cas que hi hagi alguna sospita o demanda per realitzar tests del microorganisme de la verola del mico els podem fer directament nosaltres». A més, el cap de laboratori va destacar que el centre sanitari també està dotat d’espais previstos pels malalts contagiosos des de l’arribada de la pandèmia de la covid-19 i, per tant, «no ens vindria com una novetat».

Paral·lelament, l’Organització Mundial de la Salut (OMS)  ha elevat aquests últims dies el nivell d’alerta a risc moderat. Hi continua havent un increment de deteccions i, la mitjana diària frega els 20 o 30 casos. La població més afectada són els homes que tenen sexe amb altres homes. No obstant això, Vilanova va informar que «també pot incidir en les dones». Per ara, Andorra no ha detectat cap malalt infectat, però «no podem descartar que el virus arribi al país», va apuntar, ja que Espanya té el brot amb més positius declarats a escala mundial. En cas de contagi, el sanitari va indicar que és necessari informar el metge referent per declarar l’incidència.

Vilanova va assenyalar que la verola del mico «és una malaltia que ja es coneix i se sap com tractar, tenim vacunes i es poden administrar inclús en persones que ja siguin positives». A més, i amb relació a la severitat del virus, existeixen dues variants. Una, provinent del Congo, que és més severa i pot arribar a tenir una letalitat vorejant el 10%. En canvi, la segona, que és la que circula actualment, prové de l’Àfrica occidental i la mortalitat sol ser inferior a l’1%. «En més de 300 casos confirmats, encara no s’ha declarat cap defunció d’aquesta segona variant», va afegir Vilanova, per la qual cosa, «no és el mateix virus que afectava els nostres pares i avis» en l’àmbit de perillositat. Pel que fa als contagis, també són inferiors i, a més, gràcies al fet que la verola del mico no presenta malalts asimptomàtics és més fàcil de detectar i realitzar l’aillament. «El risc associat a aquest microorganisme no és tan elevat com podria ser el de la covid-19» i, el que és més important, el cap de laboratori va recordar que «la situació és d’alerta però no d’alarma».

La principal preocupació que tenen els epidemiòlegs és que ja s’ha confirmat la transmissió comunitària del virus. El problema, va explicar el cap de laboratori, és que s’anomena la verola del mico, però els que transporten la malaltia són els rosegadors; el mico no deixa de ser un intermediari. «Això pot portar que les persones siguin portadores i, en conseqüència, es creïn noves zones endèmiques en països que no ho eren». Si això passa, va explicar que s’hauria de replantejar tota l’estratègia amb relació a aquest virus. 

Per finalitzar, Vilanova va remarcar que «ens preocupem pels països desenvolupats», però la solució per bloquejar la transmissió es troba vacunant no només a occident, sinó principalment «a totes les poblacions autòctones de l’Àfrica i, a més, realitzant un seguiment per evitar contactes a altres territoris». Amb tot, de moment  és una proposta «que hem vist que és molt complicada». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT