PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els monitors d’esquí reclamen unes millors condicions laborals

Les eleccions per escollir nou president s’han hagut de desconvocar

Per Anna Casanova

Un instant de l’assemblea de l’AAME.
Un instant de l’assemblea de l’AAME. | A.C.

L’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) ha reclamat la necessitat de millorar les condicions laborals dels instructors i ha denunciat que els seus salaris són massa baixos per fer front a pagaments que les estacions d’esquí no cobreixen, com el material o els EPI. El president de l’associació, Carles Iriarte, va assegurar ahir a l’assemblea general de final de temporada que «si una classe d’esquí costa 60 o 70 euros, el monitor només rep 21 euros aproximadament i la resta s’ho queda l’estació». En aquest sentit, Iriarte va explicar que durant la pandèmia, es va agreujar molt la seva situació econòmica, ja que molts dels treballadors no van tenir ERTOs i van haver de recórrer a assistents socials, ajuda familiar o buscar altres feines per poder «portar un plat a taula». A això se li ha sumat l’acomiadament dels treballadors de més de 65 anys, molts dels quals ja tenien clients propis.

Una altra de les queixes que ha fet pública l’AAME és que no es compleix la llei laboral. Des del 1996, els monitors d’esquí tenen el dret de treballar pel seu compte, però han d’arribar a un acord amb les estacions per poder fer-ho. En aquest sentit, Iriarte va assenyalar que «la seva resposta sempre és negativa, ja que volen conservar el seu monopoli i, per aquest motiu, molts cops s’ha d’arribar a la Batllia». Tanmateix, ja hi ha moltes escoles o agències que porten els seus propis monitors al país i ells sí que poden exercir aquest dret. «Malauradament, ens trobem contra un mur quan parlem amb les administracions públiques, ja que estan d’acord amb que totes aquestes empreses portin els seus monitors de l’exterior, però nosaltres hem de treballar amb unes condicions deplorables que ens marquen les estacions amb les seves escoles i que pacten entre elles», va afegir. Amb tot, el Govern tindrà ara dos anys –si s’aprova la nova Llei d’estacions de muntanya aquest 9 de juny– per legislar professions com els guies de muntanya o els monitors sobre com podran accedir als camps de neu.

Un altre dels problemes que ha denunciat l’associació és la baixa qualitat que hi ha en el sector, una problemàtica que afecta també a l’oferta de clients amb un nivell adquisitiu alt. Paral·lelament, Iriarte va apuntar que «més del 80% dels monitors estrangers que venen a Andorra no estan titulats, sinó que estan en formació». Ja fa molts d’anys que es demana treballar cap a l’excel·lència, però la realitat, segons va explicar el president de l’associació, és que molts cops s’arriben a cometre fraus al consum en l’àmbit de les estacions perquè la gent està pagant un servei el qual no se li està donant, senzillament pel fet que «no tenen prous professionals amb les capacitats per donar aquest servei».  Pel que fa a les trobades amb els ministeris i amb les diferents estacions, Iriarte va confessar que «no hem aconseguit gaire cosa i ja estic cansat de perdre el temps». 

Ja fa més de 10 anys que l’associació diu que la seva professió està en perill d’extinció. Ara, demanen que es prioritzi el monitor del país i, també s’està acordant una proposta amb Andorra Turisme, la Cambra de Comerç i s’han de reunir també amb les associacions d’esquí per realitzar un nou esdeveniment que pugui atreure a aquest client d’elit. Per acabar, durant l’assemblea s’havien de celebrar eleccions per trobar un nou president de l’AAME, però ningú s’ha presentat i s’han hagut de desconvocar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT