PUBLICITAT

Andorra la Vella

Font avança que a la tardor hi haurà el tercer pagador per a la gent gran

Zapatero demana que s’apliqui, com a mínim, en majors de 65 anys

Per Anna Casanova

Un instant de l’assemblea general de la Federació de la Gent Gran.
Un instant de l’assemblea general de la Federació de la Gent Gran. | Comú d’Andorra la Vella / Tony Lara

El ministre de Salut, Albert Font, va anunciar ahir que el règim del tercer pagador de la CASS s’implementarà aquesta tardor, de moment, només per a la gent gran, ja que és el col·lectiu més vulnerable. Durant l’assemblea general de la Federació de la Gent Gran, el ministre també va assegurar que «hem estat xerrant amb la federació i coneixem les seves reivindicacions» i, en aquest sentit, va afegir que «penso que podem donar resposta a un bon nombre d’aquestes demandes sota la base d’un control i ordenació». A més, Font va afegir que això no significa que el tercer pagador s’hagi de fer obert a tothom i sense precaucions, sobretot amb els problemes que té actualment el Govern amb la modificació del sistema sanitari i també a causa dels seus dèficits, els quals estan alentint el procés. Així doncs, va indicar que «ja hi ha una majoria d’opinions favorables, però falten aspectes tècnics que corresponen al nostre ministeri i a la CASS per acabar de tancar-ho».

Per la seva banda, el president de la Federació de la Gent Gran, Fèlix Zapatero, va nombrar la resta de reivindicacions de la federació. Respecte al tercer pagador, va sol·licitar que es posi en funcionament, com a mínim per a les persones de més de 65 anys i, «si realment suposa un increment de la despesa, que es realitzi una prova pilot d’un any per demostrar-ho». Després, va demanar l’ampliació de les campanyes de prevenció al còlon, recte, pròstata, malalties de la pell i oftalmològiques. A més, també va requerir un servei de podologia per a totes les parròquies, el qual inclogui un nombre determinat d’atencions gratuïtes. Sobre l’habitatge, el president de la federació va exposar que molts padrins necessiten ajuda per poder fer front als pagaments i, en aquesta línia, va demanar preus més controlats i més personal d’atenció domiciliària per donar-los més qualitat de vida.

Finalment, a l’acte també va assistir la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, la qual va anunciar que a la tardor també es posarà en funcionament el Consell de la Gent Gran, una iniciativa aturada per la pandèmia, la qual el comú vol reprendre amb l’objectiu que els padrins puguin «explicar les seves necessitats i exposar les seves propostes, perquè entre tots fem millor la convivència amb aquest col·lectiu cada cop més gran», va assenyalar Marsol. Paral·lelament, la cònsol va celebrar el bon funcionament dels pisos tutelats i de l’hostal Calones, i va expressar que «és un bon model que es pot seguir perfectament i hauríem de continuar-lo en aquesta línia a altres parròquies». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT