PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ARI inicia una prova pilot per mesurar les precipitacions mitjançant satèl·lits

Les primeres instal·lacions, amb un total de set, s’han col·locat a Ordino i la Massana

Per El Periòdic

Tècnics de l’ARI durant la instal·lació de les antenes per a la prova pilot.
Tècnics de l’ARI durant la instal·lació de les antenes per a la prova pilot. | ARI

Andorra Recerca + Innovació (ARI) va dur a terme, durant la setmana passada, una prova pilot al país, en col·laboració amb l’empresa HD-Rain, per a iniciar una campanya de mesura de la precipitació a partir del senyal de televisió per satèl·lit. Dilluns es van començar a instal·lar les estacions desenvolupades per l’empresa col·laboradora, amb l’objectiu de comptabilitzar la quantitat de precipitacions de la zona.

Andorra és un territori amb una orografia singular que dificulta l’observació de la precipitació a partir de les imatges del radar dels serveis meteorològics dels països veïns. Conjuntament, amb HD-Rain i el Servei Meteorològic Nacional, s’ha iniciat el desplegament d’una xarxa d’antenes de televisió per satèl·lit. A diferència dels radars meteorològics que tenen els països veïns, que són cars i costosos de muntar amb relació a aquests dispositius, la tecnologia desenvolupada per HD-Rain és innovadora i de baix cost, i permet estimar la intensitat i la densitat de precipitació a partir de l’atenuació del senyal de televisió que rep l’antena via satèl·lit.

Al llarg de la setmana passada es va iniciar una primera fase del procediment amb la instal·lació de set estacions a diverses zones repartides per les parròquies d’Ordino i la Massana. Cal remarcar que durant l’estiu es durà a terme la segona fase que consolidarà la xarxa pilot d’observació a la vall del Valira del Nord amb la preparació dels dispositius restants. Tanmateix, si els resultats d’aquesta prova pilot són satisfactoris, tenint en compte l’orografia andorrana, aquest sistema permetrà tenir un mapa a temps real de la intensitat i quantitat de precipitació caiguda al Principat per facilitar les dades al Servei Meteorològic i als científics. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT