PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els 130 afiliats liberals amb dret a vot triaran entre Pallarés o Cabanes

El congrés extraordinari de la formació culmina aquest diumenge el procés de primàries

Per Albert Belis

Judith Pallarés, Maribel Lafoz i Josep Maria Cabanes, en una compareixença recent.
Judith Pallarés, Maribel Lafoz i Josep Maria Cabanes, en una compareixença recent. | Liberals d\'Andorra

Liberals d’Andorra (L’A) celebrarà aquest diumenge un congrés extraordinari com a culminació del procés de primàries que servirà per escollir el candidat de la formació a les properes eleccions generals. L’actual ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, i el president de la Federació Andorrana de Caça i Pesca (Facip) i exministre, Josep Maria Cabanes, s’enfronten en una jornada en què els 130 afiliats amb dret a vot (militants al corrent de pagament) decidiran en una sola tarda el seu candidat per enfrontar-se a Pere López (PS) i probablement a Xavier Espot (Demòcrates), si no s’acaben presentant plegats.

El congrés començarà a les 17.00 hores en un conegut hotel d’Andorra la Vella, amb la presidència del secretari d’organització, Josep Fusté, i la secretària general, Maribel Lafoz. L’encara president dels liberals i primer candidat de les primàries –que va plegar quan va saber que havia de competir amb Pallarés–, Jordi Gallardo, finalment assistirà a l’esdeveniment (no estava garantida la seva presència, en un primer moment, perquè tenia un viatge). I no només assistirà, sinó que farà el discurs de benvinguda, que durarà un quart d’hora aproximadament. Després serà el torn dels dos candidats, que es dirigiran als afiliats en un parlament també d’un quart d’hora amb l’objectiu d’acabar de convèncer els indecisos just abans de la votació.

Posteriorment, cap a les 18.00 hores, començarà la votació. Al cap de cinc minuts, els mitjans de comunicació hauran de sortir de la sala fins a la finalització del recompte. Els afiliats disposaran d’una única urna per exercir el dret a vot, amb tres paperetes: Pallarés, Cabanes o Blanc. També estarà habilitada una cabina amb cortines per facilitar la confidencialitat del vot. Serà en aquest moment que entrarà en escena el vot delegat. Cada afiliat només podrà aportar un vot delegat, just en el moment en què ell mateix voti. 

A partir de les 19.00 hores, aproximadament, començarà el recompte de les paperetes, en una sala aïllada, amb la presència d’un interventor per candidatura, així com del secretari d’organització i la secretària general. Cap a quarts de vuit està previst que tornin a entrar a la sala els mitjans de comunicació i s’anunciï el resultat de la votació i, per tant, la proclamació del candidat guanyador, que en aquell moment pronunciarà el discurs davant de tots els afiliats com a nou candidat a cap de Govern d’Andorra per Liberals.

Així doncs, la formació, ara en un govern de coalició amb Demòcrates i Ciutadans Compromesos, tot i que en les darreres eleccions es va presentar en coalició en les llistes territorials amb el PS sota el nom de D’Acord, haurà finalitzat un controvertit procés de primàries, amb retirada inclosa del seu líder en els darrers comicis i polèmica pel vot delegat, i encarar els mesos vinents amb candidat escollit que entrarà en precampanya.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT