PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Balanç històric

Els atletes de la FAA van registrar uns Jocs Iberoamericans per al record amb dues medalles incloses

Per El Periòdic

La delegació de la Federació Andorrana d’Atletisme (FAA) als Jocs Iberoamericans 2022 a Alacant.
La delegació de la Federació Andorrana d’Atletisme (FAA) als Jocs Iberoamericans 2022 a Alacant. | FAA

 

Els atletes de la Federació Andorrana d’Atletisme (FAA) van realitzar uns Jocs Iberoamericans 2022 que quedaran per al record. Un total de dues medalles (plata i bronze), quatre rècords nacionals, la classificació de fins a set corredors en les finals de les diferents proves, sis millors marques personals, 13 millors marques de la temporada, la 13a posició d’un total de 24 països per puntuació (amb tres estats que no van arribar a puntuar) i quinzens al medaller. Els resultats parlen per si sols, i tal com va declarar el gerent de la FAA, Kevin Poulet, «hem fet història».


El mateix Poulet va voler anar més enllà de la plata aconseguida per Nahuel Carabaña a la prova dels 3.000 metres obstacles i la que va recollir Pol Moya en els 1.500 metres, explicant que «és la primera vegada que aconseguim una medalla en un campionat internacional absolut» (Carabaña va obtenir una medalla abans, però en categoria sub-23). La feina feta per part dels dos atletes «és increïble», va dir el gerent, però també va fer incís en què «hi ha una base molt prometedora, i aquesta experiència ens ha vingut molt bé per afrontar les competicions que venen».

 

 


La decisió per part de la FAA de portar una àmplia delegació va ser més que encertada, i és que «hi havia un nivell completament diferent el que estem acostumats, i el fet d’haver-ho viscut ajudarà a molts dels nostres atletes de cara al futur». Aquest mateix futur posaria l’ull als Jocs dels Petits Estats a Andorra el 2025, «i si volem aconseguir no dues, set medalles o les que siguin, els esportistes han de passar per aquests moments. Alguns no hauran estat lluitant per les primeres posicions als Iberoamericans, però el que tampoc podem fer és fer-los debutar directament en un escenari com el dels Petits Estats», va assenyalar Poulet.

 

Una bona fornada

 

Més enllà dels noms clàssics com el de Pol Moya o Nahuel Carabaña, des de fa al voltant de dos anys la FAA ha aconseguit crear un grup on cada vegada hi ha més cares conegudes al capdavant. Aina Cinca, Bruna Luque, Pau Blasi, Xènia Mourelo, Duna Viñals, Crsitina Martins, Guillem Arderiu, etc. Gairebé tota la delegació desplaçada a Alacant va acabar per superar-se, i, al cap i a la fi, tots aquests resultats arriben després de molts anys de «bona feina i una mica de sort, sobretot amb la gent del 2004 o 2006, de 16 i 18 anys, que venen molt forts», va comentar el gerent de la federació.


D’altra banda, el president de la FAA, Josep Maria Missé, també va valorar positivament la posada en escena dels atletes en aquesta cita, afirmant que «el nivell que han mostrat tots els atletes a Alacant ha sigut altíssim. Estava convençut de les seves capacitats tot i que hem portat una delegació molt jove». Missé va explicar també les sensacions que es van tenir in situ. «No es van deixar intimidar per res i això ens deixa clar que podem comptar amb qualsevol per anar incorporant-los en les diferents cites de màxim nivell, perquè sabem que respondran amb garanties de sobra».

 

 


La clau dels resultats

 

Un aspecte en el qual van coincidir tant Missé com Poulet, a més d’atletes que van estar al campionat en els quals ha pogut parlar aquest mitjà, és el factor clau que ha permès aquesta consecució de resultats: el treball i l’ambient d’equip. «Tot i ser un esport individual, la gent que t’envolta influeix molt», va dir Missé, mentre afegia que «aquests nois i noies se senten en moltes ocasions més contents pels resultats dels seus companys que no pas pels seus, i això és la pedra angular d’aquest projecte».


Els atletes de la FAA tornaran a competir els pròxims 11 i 12 de juny, a un meeting a Malta (encara sense delegació oficial), mentre que Carabaña, Moya, Luque i Málaga estaran a Orà per disputar els Jocs del Mediterrani del 25 de juny al 6 de juliol. 

 

Les decles

 

Josep Missé - President de la FAA

«El nivell que han mostrat tots els atletes a Alacant ha sigut altíssim. Estava convençut de les seves capacitats»

 

Kevin Poulet - Gerent de la FAA

«Hi ha una base molt prometedora. Aquesta experiència ens ha vingut molt bé per afrontar les competicions que venen»

PUBLICITAT
PUBLICITAT