PUBLICITAT

Andorra la Vella

Experiència pel 2029

El comitè organitzador andorrà ja s’ha posat en marxa per polir el projecte que es presentarà en la pròxima data

Per El Periòdic

D’esquerra a dreta: Hidalgo, Ruiz, Camp i Crespo, ahir durant el balanç de la candidatura Andorra 2027.
D’esquerra a dreta: Hidalgo, Ruiz, Camp i Crespo, ahir durant el balanç de la candidatura Andorra 2027. | SFGA/CEsteve

Andorra no llençarà la tovallola pel que fa al seu desig d’organitzar un Campionat del Món d’esquí alpí. El comitè organitzador, de fet, va avisar ahir que ja s’han posat a treballar per polir el nou projecte que es presentarà a la Federació Internacional d’Esquí (FIS) d’aquí a dos anys per postular a ser seu de l’esdeveniment l’any 2029.


El balanç de la votació, que va tenir lloc dimecres en el marc del Congrés anual de la FIS celebrat a la ciutat de Milà i va donar Crans-Montana (Suïssa) com la guanyadora, va estar encapçalat pel cònsol major de Canillo, Francesc Camp, el director general de la candidatura, David Hidalgo, el vocal de la Federació Andorrana d’Esquí, Toni Crespo, i el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, sent Camp el primer a prendre la paraula, assenyalant que «els esforços no han servit per guanyar, però comencem un nou camí i l’experiència no ha estat envà. Ho aconseguirem».


Per la seva banda, Hidalgo va explicar que «és cert que en un primer moment sents decepció perquè havíem presentat un projecte molt complet, però després t’adones que seguim aquí. De la derrota s’aprèn i creiem que era necessari anar cremant etapes per fer-nos amb la victòria». A causa de l’absència del president de la FAE, Josep Pintat, i del gerent d’aquesta, Carles Visa, va ser Crespo el representant de la federació, el qual va declarar que «fa molts anys que tenim aquest somni al cap, i no tinc cap mena de dubte que acabarà fent-se realitat».


Finalment, Ruiz va posar veu a l’àmbit més purament esportiu, afirmant que «les victòries rarament ensenyen res, i són les derrotes les que ens fan veure que hem de seguir endavant». El secretari d’Estat va afegir que «era un pas necessari, i és una derrota que no decep. Hem lluitat per a aconseguir una cosa que era gairebé impossible, dintre d’un marc en el qual vam lluitar contra autèntics monstres dintre de l’esport de neu com són Suïssa, Alemanya i Noruega, que es diu ben aviat».


Camí cap al 2029

 

La  idea que van compartir cadascun dels representants va ser la de no rendir-se. «Tenim un projecte molt complet, de qualitat i que engloba tot un país», va dir Hidalgo, mentre afegia que «no pararem fins a aconseguir-ho». La primera pedra, segons el dirigent, se la va endur Alemanya, amb la seva candidatura de Garmisch-Partenkirchen, «la qual és molt probable que no es torni a presentar després de rebre només un vot».


El Principat va rebre tres vots en total, igual que Narvik (Noruega), «i van ser els tres vots que ens havien dit que tindríem segur, i per la qual cosa vam veure que van complir la seva paraula des dels integrants del comitè que tenen dret a vot». D’altra banda, «a la FIS es diu que a la primera vegada mai es guanya, i en aquesta ocasió s’ha sumat un component històric molt fort, ja que tot el món allà parlava del fet que li tocava guanyar a Suïssa després de tres vegades de presentar-se».


Amb aquest context, el comitè organitzador andorrà es va mostrar confiat a l’hora de voler presentar una nova candidatura per a l’any 2029. El mateix Hidalgo va explicar que «l’experiència d’aquesta ocasió no ens la pot treure ningú. Només ens queda millorar en alguns aspectes i estic segur que el 2029 el context serà ben diferent». Amb l’entrada del vicepresident de la FAE, Patrick Touissant, dins del comitè de la FIS, Andorra té assegurat un vot per as 2029, «i cal sumar el fet que el representant espanyol i francès a l’entitat internacional no hi van estar, com ha passat en altres legislatures», va detallar Hidalgo.

 

Un dossier similar

 

El que va quedar clar ahir és que Andorra seguirà endavant, i el comitè organitzador ja s’ha posat en marxa per polir el dossier que es presentarà d’aquí a un any a la FIS. «No canviarem gaires coses», va dir Hidalgo, i és que, a banda del curt període de temps que es té fins a arribar a la presentació, «Andorra compta amb un projecte que integra l’esport i l’entreteniment, a més del punt extra de la sostenibilitat, el qual cap altra candidatura va esmentar».


El calendari a seguir serà el mateix que s’ha dut a terme fins ara. D’aquí a un any es presentaran els països postulants, amb la més que possible incorporació de Val Gardena (Itàlia), la incògnita de Garmisch-Partenkirchen i la lluita final que quedaria entre Andorra i Narvik. Així doncs, les parts implicades en aquest projecte s’encomanen a «l’experiència» per complir el somni. 

 

Les decles

 

Francesc Camp - Cònsol major de Canillo

«Els esforços no han servit per guanyar, però comencem un nou camí i l’experiència no ha estat envà. Ho aconseguirem»

 

David Hidalgo - Director general de la candidatura Andorra 2027

«Seguim aquí. De la derrota s’aprèn i creiem que era necessari anar cremant etapes per fer-nos amb la victòria»

 

Toni Crespo - Vocal de la FAE

«Fa molts anys que tenim aquest somni al cap, i no tinc cap mena de dubte que acabarà fent-se realitat»

 

Justo Ruiz - Secretari d'Estat d'Esports

«Era un pas necessari, i és una derrota que no decep. Hem lluitat per a aconseguir una cosa que era gairebé impossible»

 

Les claus

 

  • Suïssa: La possibilitat que guanyés Crans-Montana era molt elevada a causa de les tres vegades que s’havia presentat.
  • Política: L’elevada incidència política a l’hora de decidir la seu no va jugar a favor del Principat, que estrenyirà les relacions.
  • Document: El projecte andorrà va rebre bones valoracions per part de la FIS, però no va ser suficient en aquesta ocasió.
  • Somni: El comitè organitzador andorrà va assegurar que Andorra no pararà fins a esdevenir seu dels Mundials.
PUBLICITAT
PUBLICITAT