PUBLICITAT

Andorra la Vella

Suïssa es queda el 2027

Andorra lluitarà per fer-se amb el Campionat del Món d'esquí alpí el 2029

Per El Periòdic

L’instant en el qual el públic apropat a l’Illa Carlemany va conèixer que Crans-Montana havia estat la candidatura escollida pel 2027.
L’instant en el qual el públic apropat a l’Illa Carlemany va conèixer que Crans-Montana havia estat la candidatura escollida pel 2027. | EL PERIÒDIC

Suïssa, més concretament l’estació de Crans-Montana, va ser la candidatura escollida per albergar el Campionat del Món d’Esquí Alpí del 2027, superant així la de Soldeu-El Tarter, Narvik i Garmisch-Partenkirchen. Aquesta va ser la decisió que va prendre el Consell de la Federació Internacional d’esquí (FIS) ahir a la tarda, i que es va anunciar en el marc del seu Congrés anual celebrat a la ciutat de Milà. 


El president de la FIS, Johan Eliasch, va ser l’encarregat de fer l’anunci, que van rebre in situ el director general i el director esportiu de la candidatura Andorra 2027, David Hidalgo i Santi López, així com el vicepresident i el gerent de la Federació Andorrana d’Esquí, Patrick Toussaint i Carles Visa. El moment de la decisió també es va seguir internacionalment en streaming (des del canal YouTube de l’ens), i presencialment al país, des del centre comercial Illa Carlemany, amb un centenar de persones entre les quals es trobaven la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruíz, i els esquiadors de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) Joan Verdú, Cande Moreno i Roger Puig.


Riva va ser la primera en evaluar el resultat, afirmant que «la candidatura d’Andorra ha estat molt ben valorada per la FIS i el país seguirà vinculat en l’organització de proves», mentre afegia que només queda «seguir treballant com hem fet fins ara». Just després, Verdú va voler donar el seu punt de vista com a corredor, explicant que «he estat a totes les estacions que s’han presentat, a totes les pistes, i puc dir clarament que no tenim res a envejar a la resta de candidatures». Sobre els possibles motius de la derrota, l’esquiador va comentar que «és la primera vegada que ens presentem, i potser ens ha jugat en contra». 

 

Valoració des de Milà

 

A Itàlia es trobava la delegació tricolor, amb Hidalgo al capdavant. El dirigent va ser clar: «Andorra insistirà fins a aconseguir-ho. S’obre un pròxim objectiu: la candidatura als mundials del 2029». De fet, a l’Illa Carlemany, una vegada es va conèixer el desenllaç de la votació, l’organització va treure un cartell amb un nou eslògan, on quedava patent que el comitè organitzatiu continuarà treballant per presentar una nova proposta de cara a poder acollir l’esdeveniment el 2029.


Hidalgo va afegir que «l’equip i el país posarà tot el seu esforç, capacitat, il·lusió i professionalitat perquè els Campionats del Món es puguin celebrar a Andorra». Pel que continua al capítol de valoracions, el president de la FAE, Pepi Pintat, va lloar la «gran feina feta» en la conceptualització del dossier i la promoció de la candidatura dels mundials. Un projecte, va dir, «molt sòlid». En la mateixa línia, Hildago va remarcar sentir-se «orgullós», afirmant també que el projecte presentat és «solvent i innovador des del punt de vista d’aportar conceptes que fins ara no s’han vist en cap esdeveniment de la FIS».


La mateixa FIS va fer pública la votació minuts després, en la qual Crans Montana va rebre 11 dels 18 vots disponibles, mentre que Andorra en va recollir tres, al igual que Narvik, i Garmisch-Partenkirchen un. «Hem tingut quatre candidatures excel·lents, i certament no ha sigut una decisió fàcil. Crans Montana va aportar una passió a la seva oferta que es podia sentir», es va dir des de l’entitat internacional. 

 

Les decles

 

Sílvia Riva - Ministra d'Esports

«La candidatura d’Andorra ha estat molt ben valorada per la FIS i el país seguirà vinculat en l’organització de proves»

 

David Hidalgo - Director general de la candidatura

«Andorra insistirà fins a aconseguir-ho. S’obre un pròxim objectiu: la candidatura als mundials del 2029»

 

Joan Verdú - Esquiador de la FAE

«No tenim res a envejar a la resta de candidatures. És la primera vegada que ens presentem, i potser ens ha jugat en contra»

 

Cohesió a l’hora de preparar la pròxima candidatura

 

Les tres parts que influeixen, d’una manera o altra, a l’hora d’establir una candidatura sòlida per albergar aquesta mena d’esdeveniments, van estar d’acord en una cosa: s’ha de continuar treballant. El Govern, en paraules de Riva, va instar a «seguir avançant, seguir junts, i el missatge que hem de llançar és que tenim més temps per millorar la candidatura».


D’altra banda, des del vessant esportiu, Verdú va assenyalar que «continuaré aportant el meu granet de sorra, des de la meva posició com a esquiador, i estic convençut que quan postulem pel 2029 no tindrem aquest cartell de debutant en les votacions, i serà una cosa completament diferent».


Finalment, tal com va apuntar Hidalgo al llarg d’aquest període de presentació, «tenim la ferma voluntat d’acollir aquesta cita. Confiem en la feina de tots els actors que intervenen en la creació d’una candidatura, i tard o d’hora arribarà». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT