PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Regions i Pobles Solidaris aposta per una línia de tren amb França

La candidatura antiValls vol millorar els serveis consulars

Per Albert Belis

El nord-català Enric Balaguer és el candidat suplent de la candidatura.
El nord-català Enric Balaguer és el candidat suplent de la candidatura. | R. P. S.

La federació Regions i Pobles Solidaris ha decidit presentar una candidatura per la 5a circumscripció dels francesos residents a l’estranger a les eleccions legislatives del mes de juny vinent i s’enfrontarà al candidat a La República En Marxa (LREM), Manuel Valls per un escó a l’Assemblea Nacional francesa. La candidatura, avalada per l’Aliança Lliure Europea i Junts per Catalunya, estarà encapçalada per la basca Garbiñe Eraso (EHBai) i el nord-català Enric Balaguer (Unitat Catalana) en serà el candidat suplent. Precisament Balaguer serà avui a Escaldes-Engordany en un acte electoral en què desgranarà el programa electoral de la formació davant els residents francesos que s’hi vulguin acostar. En aquest sentit, destaca la voluntat de millorar les comunicacions entre Andorra i Perpinyà, amb una línia ferroviària que unís els dos territoris, i la millora dels serveis consulars de l’ambaixada francesa a Andorra. 

«Nosaltres som pirinencs, som els candidats de la proximitat i coneixem les problemàtiques transfrontereres», va afirmar Balaguer. Per això creuen que cal millorar les comunicacions entre el Principat i França. En aquest sentit, defensen una millora de la carretera que enllaça Andorra amb Perpinyà. A més, encara que no sigui competència directa de la part francesa, Regions i Pobles Solidaris creu que caldria impulsar una línia ferroviària que enllaci el Principat amb els països veïns. També creuen que s’haurien de facilitar els serveis consulars als residents francesos que viuen al Principat a l’ambaixada, amb uns sistemes de gestió més posats al dia. Al mateix temps, defensen que es faciliti als fills de residents francesos que un cop acabin els estudis al Lycée Comte de Foix es puguin beneficiar de beques perquè continuïn la seva formació.

Per un altre costat, «defensem el dret dels pobles a la seva autogestió i a l’autodeterminació, tant els del continent europeu com els d’ultramar», va argumentar el candidat nord-català en referència a Catalunya, el País Basc, Occitània, la Bretanya, Còrsega, Nova Caledònia o Guadalupe. Així, «defensem una democràcia a prop dels pobles, i també tot el que va relacionat, com és la identitat i la llengua, i a França la seva presència a l’espai públic és molt reduïda». En aquest sentit, va recordar que el català no és oficial a la Catalunya Nord i per aquest motiu «estem molt lluny de la situació que hi ha a Andorra o a Catalunya del sud». Amb aquesta situació, va afegir, «volem portar la veu dels nostres respectius pobles a la cambra legislativa francesa».

En aquestes eleccions, la 5a circumscripció abarca els francesos que viuen a Andorra, Espanya, Portugal i Mònaco, uns 100.000 electors. «Si ens presentem a les eleccions és que entenem que tenim opcions de guanyar, i estem especialment motivats perquè la nostra opció electoral es contraposa al candidat Manuel Valls, completament contrari a la nostra ideologia, i per això pensem que hem de lluitar contra el seu jacobinisme que representa ell i també molts altres candidats». Així doncs, «nosaltres oferim una alternativa amb un esquema que potser és difícil d’entendre per un francès que ha estat educat a França». En canvi, «pensem que un ciutadà que viu a Andorra o Catalunya, amb un esquema diferent, pot entendre el nostre discurs». En resum, «quan Manuel Valls assegura que no existeix el poble cors, per exemple, nosaltres pensem que s’han de respectar les identitats de cada poble, i a França n’hi ha molts, com ara els bretons, els catalans o els occitans».

Regions i Pobles Solidaris aposta per candidats propers als territoris, amb l’objectiu de millorar els serveis culturals, facilitar la formació dels ciutadans, el desenvolupament de les empreses i la promoció del francès i la resta de llengües.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT