PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Caramel europeu

La FAF insta a la «responsabilitat» a l’hora d’establir pressupostos dels quals es necessitin dels objectius UEFA

Per El Periòdic

Un instant de l’últim partit disputat entre l’Inter d’Escaldes i la UE Santa Coloma.
Un instant de l’últim partit disputat entre l’Inter d’Escaldes i la UE Santa Coloma. | Xavi Miró / FAF

La regulació que al llarg del temps ha experimentat la màxima competició regulada per la Federació Andorrana de Futbol (FAF) ha permès que l’actual Lliga Multisegur hagi anat augmentant el seu nivell esportiu any rere any. Malauradament, èxits com puguin ser la millora i augment del nombre d’instal·lacions esportives, la semiprofessionalització dels clubs o l’aparador en què s’ha convertit la lliga per a jugadors de tot arreu s’han vist eclipsats en molts moments per temes, sobretot, econòmics.


Una de les principals raons o conseqüències d’aquests problemes monetaris surt de les quanties que reben els diferents equips classificats per disputar prèvies de competicions UEFA. De fet, l’ingrés per part del màxim organisme rector del futbol europeu és la quantia més grossa que poden ingressar els clubs andorrans, més enllà de subvencions o qualsevol altre desglòs (obviant alguna mena d’inversió privada), i poden anar des dels 30.000 fins als 700.000 euros, o més, depenent de les fases superades.


Aquest premi és el gran objectiu de tots els equips que formen la Lliga Multisegur, inclús abans de donar per començada la temporada, i és aquí on la FAF demana «responsabilitat» a l’hora d’establir pressupostos. «No pots estirar més el braç que la màniga. Si comptes amb uns diners que no saps si tindràs, ja comences malament», va assenyalar el director tècnic de la FAF, Eloy Casals, en declaracions a EL PERIÒDIC, mentre afegia que «els premis econòmics de la UEFA depenen sobretot dels resultats, i sabem que aquests són incontrolables».


Assumptes sobre la taula

 

Els impagaments, la irregularitat en la documentació d’immigració o la, finalment, desaparició de clubs, són els temes que més preocupen la federació, i que actualment es troben sobre la taula. «La UEFA té unes normes, un reglament que tothom ha de complir, havent de passar auditories, però després la gestió de cada club sols depèn d’ells», va dir Casals. El tècnic també va afirmar que «és clar que no ens agrada que passin casos de problemes econòmics, però també suposa un toc d’atenció per a la resta d’equips».


La Primera Divisió andorrana (ara Lliga Multisegur) s’ha anat consolidant amb els pas dels anys, amb l’FC Santa Coloma i la UE Sant Julià com a principals clubs històrics. Dels 10 equips amb més participacions en el campionat, només dos han deixat de competir, però els casos de l’FC Lusitanos i del CE Principat, i inclús el del CE Jenlai, tot i ser diferents, continuen en la memòria. «Des de la FAF es treballa perquè tant la lliga com la copa siguin cada any més competitives, divertides per al públic i a l’abast de tothom», va explicar finalment Casals. 

 

Les decles

 

Eloy Casals - Director tècnic de la FAF

 

«No pots estirar més el braç que la màniga. Si comptes amb uns diners que no saps si tindràs, ja comences malament»

«Els premis econòmics de la UEFA depenen sobretot dels resultats, i sabem que aquests són incontrolables»

PUBLICITAT
PUBLICITAT