Escaldes-Engordany
La línia ascendent de calor arribarà al punt més alt al llarg del diumenge
El Servei Meteorològic indica que la sensació de sufocació està produïda pel canvi climàtic
El Servei Meteorològic Nacional adverteix que, arribant a les acaballes d’aquest cap de setmana, el país experimentarà el pic màxim de temperatures que culminarà amb la línia ascendent de calor que s’ha viscut al llarg de la setmana. En aquest sentit, el meteoròleg Guillem Martín va exposar que és possible constatar alguna nuvolada sense transcendència, però això no canvia el fet que «estem passant per un cicle de variació de temperatures anormalment altes en el transcurs de pocs dies».
No obstant això, el meteoròleg va advertir que, de cara a mitjan setmana que ve, és altament probable que es produeixi una baixada de les temperatures amb diverses formes de precipitacions que, fins i tot, puguin arribar a deixar lleugeres nevades a les cotes més altes de les parròquies septentrionals. De fet, aquest és un altre exemple dels fenòmens primaverals, els quals «entren dins la normalitat dels contrastos que caracteritza aquesta estació de l’any», però el que no és propi és «la calor descontrolada que estem vivint durant aquestes jornades» amb un increment d’entre sis i set graus per sobre de la mitjana.
Seguint aquesta línia, Martín va indicar que aquesta sufocació «ve donada per l’efecte del canvi climàtic» i que es deixa notar, sobretot, «en els episodis climatològics extrems». I és que durant el mes de maig, els termòmetres estan competint per superar rècords a causa de la calor provocada per l’entrada d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica i l’efecte anticicló amb les consegüents altes pressions. De fet, el dimarts passat va ser el primer dia de l’any en curs en què es van superar els 30 graus al Principat. En concret, es van registrar 30,1 graus a l’estació meteorològica de la Borda Vidal, a Sant Julià de Lòria. Tot i això, el Servei va destacar que l’any 2015 encara va haver-hi una data anterior en què es va constatar una temperatura superior. Quant a la previsió d’aquest estiu, els experts auguren un context càlid i sec.
Relacionat també amb la pujada descontrolada dels termòmetres, el Servei Meteorològic va destacar a les xarxes socials l’acceleració de la fosa de neu dels pics més alts d’Andorra. En aquest sentit, l’estació automàtica de Sorteny, situada a 2.271 metres, va registrar una taxa de fusió d’aproximadament 10 centímetres de gruix al dia, havent-hi 158 a principis de mes i 76 a finals de setmana.
Pel que fa als fenòmens geològics lligats a la climatologia, Martín va assenyalar que «no es detecta cap risc de riuada» amb relació a la crescuda del cabal propiciada per l’increment de la velocitat del desgel. Segons les dades del servei, la taxa de fusió és de 30 litres per metre cúbic al dia que, quant a extensió, «no significa un indicatiu potencial de desbordament de les aigües a les zones habitades», ja que les lleres i les superfícies dels rius «estan assimilant a un bon ritme la crescuda del cabal». No obstant això, el meteoròleg va indicar que, en el supòsit que comencés a ploure de manera descontrolada per tot el país, «cabria la possibilitat d’experimentar un escenari de risc que comportaria episodis de riuades».