PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Problemàtica UEFA

La nova normativa de l’entitat obligarà els clubs a no superar el 70% dels seus ingressos en despeses de personal

Per El Periòdic

El president de la FAF, juntament amb el de la UEFA, en una recepció a la seu de la UEFA.
El president de la FAF, juntament amb el de la UEFA, en una recepció a la seu de la UEFA. | UEFA

La UEFA canvia de normativa. Que el màxim organisme rector del futbol europeu afegeixi o retoqui part del seu reglament de cara a les competicions sempre crida a l’atenció dels clubs, sobretot dels més grans. No obstant això, en aquesta ocasió l’entitat va fer públic el passat 7 d’abril una gran reforma que portava gestant-se des del 2010, i que la junta directiva presidida per Aleksander Ceferin posarà en marxa a partir d’aquest pròxim mes de juny.


El nou Reglament de Llicències de Clubs i Sostenibilitat Financera de la UEFA, que es va tirar endavant en la passada reunió a Nyon, té com a principal novetat «la introducció d’una norma sobre els costos de la plantilla per a controlar millor les despeses en relació amb els salaris dels jugadors i els costos dels fitxatges. El reglament limita la despesa en salaris, fitxatges i honoraris d’agents al 70% dels ingressos del club. Les avaluacions es realitzaran puntualment i les infraccions donaran lloc a sancions econòmiques predefinides i mesures esportives», va comunicar la UEFA. Això sí, l’aplicació serà gradual al llarg de tres anys per a donar als clubs el temps necessari per a adaptar-se.

 

 


Davant d’aquest context, Ceferin va declarar que «el primer reglament financer de la UEFA, introduït el 2010, va complir el seu objectiu principal. Va ajudar a treure les finances del futbol europeu de l’abisme i va revolucionar la manera de gestionar els clubs de futbol. No obstant això, l’evolució de la indústria, juntament amb els inevitables efectes financers de la pandèmia, ha demostrat la necessitat d’una reforma total i d’una nova regulació de sostenibilitat financera». El president de l’entitat va acabar assenyalant que «la UEFA ha treballat, juntament amb les diferents parts interessades de tot el futbol europeu, per a desenvolupar aquestes noves mesures que ajudin els clubs a afrontar aquests nous reptes. Aquesta regulació ens ajudarà a protegir el futbol i a preparar-lo per a qualsevol possible impacte futur, alhora que es fomenten les inversions racionals i es construeix un futur més sostenible per al joc».

 

Impacte a Andorra

 

Si s’analitza el cas andorrà, tenint com a referència els possibles clubs que tenen l’opció de disputar, avui dia, competició europea l’any vinent, els equips afectats serien l’Inter Club d’Escaldes, l’Atlètic d’Escaldes, la UE Sant Julià i la UE Santa Coloma (només tres poden disputar prèvies a Europa: el campió de lliga, el segon classificat, i el vencedor de la Copa Constitució. En aquests moments, Inter i UE Santa Coloma es troben disputant-se el campionat, mentre que la UE Sant Julià podria assolir la segona plaça, i l’Atlètic hauria de guanyar la final de la Copa contra l’Extremenya.


Segons els comptes als quals ha tingut accés EL PERIÒDIC, la UE Santa Coloma seria el conjunt que més a prop estaria de complir amb la nova normativa UEFA, en haver ingressat en l’exercici anual del 2021, tancat el 31 de desembre, un total de 330.694 euros i tenir unes despeses de personal d’uns 238.682 euros, el que suposa un 72,18% d’aportació dels ingressos totals per a aquesta partida.


D’altra banda, Inter i Sant Julià haurien de realitzar més esforços per entrar dintre de la regulació, ja que ambdós equips destinen prop del 90% dels seus ingressos totals a la partida de despeses de personal (salaris de jugadors, empleats, etc.). Finalment, l’Atlètic estaria al voltant d’un 85%, que hauria de reduir fins a un 15% per arribar al màxim permès.


A banda del període d’adaptació de tres anys que proposa la UEFA, s’ha de destacar que d’aquí al juny aquesta normativa podria experimentar canvis. A més, caldria afegir la permissibilitat de l’entitat amb les lligues semiprofessionals, de tal manera que els equips andorrans podrien no estar subjectes al 70%, gaudint d’un context especial i més permissiu. Tot dependria dels acords entre la UEFA i la Federació Andorrana de Futbol. 

 

Les claus

 

  • Adaptació: La UEFA permetrà un període d’adaptació a la nova normativa que podria allargar-se tres anys, si no hi ha cap canvi.

 

  • Equips: De moment, cap equip andorrà compliria amb la normativa que es posarà en marxa al juny, però hi ha qui ho té a prop.

 

  • Andorra: Els clubs andorrans podrien gaudir d’un context especial, més permissiu, que no obligués a adaptar-se al 70%.

 

 

La UE Sant Julià lluita per aconseguir la llicència UEFA

 

La Unió Esportiva Sant Julià no va rebre el vistiplau de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) per obtenir la llicència UEFA, fet que li impediria, si es classifiqués per a disputar la previa de la Conference League, jugar dita competició.  

Des de la FAF, i segons ha pogut saber EL PERIÒDIC, es defensa que l’entitat nacional només ha actuat com a intermediari, mai com a executor, d’una decisió establerta per la UEFA. Des del club lauredià van mostrar el seu malestar amb la situació en declaracions a RTVA, afirmant complir amb tots els requisits i portant el cas davant la Justícia, que és la que decidirà. Des dels organismes rectors s’al·lega que la UE Sant Julià  no compleix dos requisits imprescindibles: estar al corrent amb la CASS i haver pagat totes les nòmines fins al 31 de desembre, fets que neguen rotundament des del club.

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT