PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els cossos d’emergència realitzen el primer simulacre sísmic al país

L’exercici fingeix que un terratrèmol de magnitud 5,8 ha afectat diferents zones del país

Per Anna Casanova

Un instant del simulacre en cas de sisme realitzat ahir al parc de Bombers.
Un instant del simulacre en cas de sisme realitzat ahir al parc de Bombers. | SFGA / JAVILADOT

Els cossos d’emergència del país, juntament amb la col·laboració del Govern van realitzar ahir un simulacre en cas de sisme, amb l’objectiu de testar el Pla d’actuació per emergència sísmica. Aquest és el primer cop que es du a terme un simulacre d’aquestes característiques al país, però el cap de guàrdia del Cos de Bombers, Marc Rogé, va assegurar que «el grup d’enderrocs participa en maniobres nacionals al sud de França des de l’any 2008» i en aquest sentit, va afegir que «no hem proposat aquesta actuació per por al període sísmic d’enguany, sinó per veure com ens desenvolupem amb els coneixements que ja tenim». 

L’exercici va consistir a fingir que un terratrèmol de magnitud 5,8 havia causat destrosses a diferents punts de Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella, i va començar quan el director del Cos de Bombers, Jordi Farré, va rebre la primera trucada d’avís a les 08.59 hores del matí per part d’Andorra Recerca i Innovació (ARI). Més tard, es van sumar altres anuncis de diferents sectors figurant destrosses a causa del desastre natural, i es va executar un vol en helicòpter per observar quina havia estat l’afectació a les diferents zones i així, valorar quines eren les més prioritàries. El parc de Bombers va acollir l’escenari principal, on es va simular l’enderrocament d’un edifici de dues plantes, en el qual vivien sis persones i on també hi havia dos treballadors realitzant tasques de manteniment i d’intervenció a la torre de tensió situada al costat de l’habitatge.

Els equips que van participar van ser el Cos de Bombers, els equips d’unitat canina, la unitat d’enderrocs, el grup de rescat de muntanya, alguns infermers, Protecció Civil, l’ARI, la Creu Roja, el Cos de Policia i el COEX, per intervenir a les víctimes fictícies i adequar l’espai afectat. Els Bombers també van crear un conveni especial amb els arquitectes i enginyers per fer l’avaluació de les estructures perjudicades. A més, la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) i Autèntics Hotels d’Andorra (AHA) van intervenir en l’aspecte dels suposats reallotjaments de les víctimes. D’altra banda, la Unió de Radioaficionats d’Andorra (URA) va verificar les comunicacions per establir-les en format analògic. En total, van col·laborar una quarantena de bombers i aproximadament 65 efectius pel que fa a la resta de serveis. «Aquests plans preveuen una sèrie de desplegaments operatius al darrere i des de Protecció Civil, per exemple, hem format part del comitè tècnic juntament amb els Bombers i amb l’ARI», va informar el director de Protecció Civil, Cristian Pons.

La finalitat principal de l’actuació va ser cometre tots els errors possibles per no repetir-los en un possible cas real. Respecte del simulacre, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va indicar que «darrerament, s’han produït alguns fenòmens sísmics al Principat, i ja fa aproximadament un any i mig es va considerar la possibilitat de crear un Pla d’actuació amb el cas que n’hi haguessin». Amb relació al simulacre, va afegir que «també tenim la Llei de protecció civil en tràmit parlamentari i, per tant, hem cregut convenient avançar-nos amb els plans d’actuació que s’han de fer un cop aprovada la Llei». 

Per acabar, Farré, va destacar que «avui fem valdre la coordinació i col·laboració entre els diferents organismes del país, ja que és el primer cop que treballem conjuntament». Per ara, l’objectiu és continuar executant les actuacions any rere any. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT