PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Milers de persones es manifesten contra els JJOO

Entitats, partits i la ciutadania es reuneixen a Puigcerdà

Per El Periòdic

Un instant de la manifestació contra els JJOO a Puigcerdà.
Un instant de la manifestació contra els JJOO a Puigcerdà. | ACN

Milers de persones –2.500 segons les autoritats i 5.000 segons els organitzadors– es van sumar a la manifestació Per un Pirineu viu, que va organitzar ahir a la plataforma Stop JJOO a Puigcerdà per mostrar el seu rebuig al projecte de candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern 2030. Molts dels manifestants van assistir mitjançant una vintena d’autocars vinguts de la resta del país, principalment de l’àrea de Barcelona, tal com havien avançat dies enrere els promotors de la marxa. Un d’aquests busos va recollir participants de l’Alt Urgell, des de les parades que va realitzar a Oliana i a la Seu d’Urgell.

La marxa va començar a la zona industrial de la capital ceretana, on hi ha el recinte de la fira de cavalls, i va estar encapçalada per cinc tractors mobilitzats per Unió de Pagesos, que van acompanyar els manifestants fins a l’entrada del nucli urbà, en el marc de la seva campanya La pagesia diu prou. Des d’Stop JJOO van qualificar d’«històrica» la jornada reivindicativa i van assegurar que ha estat la mobilització política i social més gran que s’ha fet mai a la capital ceretana.

Després, la comitiva va avançar per l’avinguda de Catalunya i va arribar fins a la plaça del Call, en ple centre de Puigcerdà, on es va fer un acte polític i es va llegir el manifest de la jornada per part dels portaveus de la plataforma: el regidor de la CUP a l’Ajuntament de la Seu, Bernat Lavaquiol i la formatgera i activista ceretana, Helena Guillén. A la cloenda, presentada per l’actor urgellenc Joel Pla, també hi van prendre part membres de la plataforma Stop JJOO d’Aragó. Partits com la CUP i En Comú Podem es van sumar a la mobilització i van reclamar al Govern que retiri el projecte, sense esperar a la celebració de la doble consulta prevista per al 24 de juliol vinent, tant a l’Alt Pirineu i Aran com a les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. Entre els molts col·lectius que s’hi van adherir, també hi havia la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, el Sindicat de Llogateres de la capital catalana, Procés Constituent, el CDR i diversos grups ecologistes, sobretot de l’Àrea Metropolitana, segons va informar Ràdio Seu. 

 

Les empreses donen el seu suport a la candidatura

D’altra banda, les entitats que agrupen les petites i mitjanes empreses de l’Alt Pirineu, l’Aran, Lleida i Girona es van unir dijous passat per donar suport a la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern 2030. Sota el lema Per un impuls al Pirineu, diem SÍ, i des del poble pallarès d’Escaló, el sector empresarial pirinenc va donar el tret de sortida a un seguit d’accions que duran a terme arreu de la regió per defensar el projecte olímpic i demanar el vot favorable a la consulta que s’ha de dur a terme el 24 de juliol vinent. Totes les organitzacions i entitats implicades en aquesta campanya van mostrar obertament el seu suport a la celebració d’aquest esdeveniment perquè el veuen «necessari per al Pirineu i per a la seva gent» i perquè, amb l’actual canvi de criteris del Comitè Olímpic Internacional, el veuen totalment factible «amb condicions de sostenibilitat social, econòmica i mediambiental». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT