PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Viatge en bicicleta fins a Noruega pel canvi climàtic

La iniciativa tindrà una recaptació solidària per a l’associació Hi Arribarem

Per Anna Casanova

Imatge d’Andrea Sinfreu, la ciclista que realitzarà la travessa.
Imatge d’Andrea Sinfreu, la ciclista que realitzarà la travessa. | A.S

Una jove de 21 anys té l’objectiu de viatjar fins a Noruega amb bicicleta. Andrea Sinfreu, una atleta de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) realitzarà aquest estiu un recorregut de més de 25 dies per observar els principals efectes del canvi climàtic en el medi de muntanya, debatre amb especialistes i esportistes implicats en la lluita i visitar alternatives ecològiques i socials com els ecovillages, per explorar solucions a la problemàtica mediambiental. La jove ha guanyat competicions com la Pierra Menta, l’Altitoy, la Youth Chamonix Courmayeur (YCC) de l’UTMB o els campionats del món d’Skyrunning U23 en categoria júnior.
El nom del projecte, que és Alpine Hummingb’ride, prové de la llegenda del colibrí. Segons explica la història, mentre un foc esclatava al bosc i tots els animals fugien, el petit colibrí va fer tot el possible per portar unes gotes d’aigua al seu bec i apagar el foc. Si tots els animals haguessin fet el seu esforç, l’incendi s’hauria apagat. Aquesta metàfora resumeix el missatge que vol compartir Sinfreu. Per tant, s’ha combinat la paraula hummingbird (colibrí) i ride (viatge), per mostrar la part ecològica i esportiva del trajecte. 

La travessa, es dividirà en dues etapes. A la primera, que suma uns 1.800 quilòmetres, Sinfreu recorrerà tot l’arc alpí, des de Niça fins a Ljubljana (Eslovènia), acompanyada d’un amic, Rémy Heliot. La segona part serà en solitari, i enllaçarà Eslovènia amb el Cap Nord, a Noruega i tindrà una distància d’uns 4.400 quilòmetres. En cas de mal temps, la ruta es redirigiria pel vessant suec, on hi ha menys muntanya. La ruta passarà per llocs com Suïssa, Àustria, Itàlia, Praga, Berlín o Hamburg, intentant privilegiar carreteres que passin per paratges naturals.

ÇLa iniciativa compta amb el suport de l’associació Cordilleras, una entitat francesa creada per un grup d’estudiants i que té l’objectiu de preparar i dur a terme expedicions d’exploració, especialment per terrenys muntanyosos i/o polars, educar sobre les conseqüències del canvi climàtic en els sistemes agrícoles de muntanya i promoure la protecció dels espais naturals. A més, inclourà una recaptació solidària per l’associació Hi Arribarem, una iniciativa andorrana sense ànim de lucre que adapta els viatges al país per a les persones amb diversitat funcional, posant a la seva disposició mitjans humans i mecànics, com les cadires adaptades, perquè puguin gaudir de les sortides a la muntanya.

Per acabar, els dos joves compartiran tota l’experiència i coneixements adquirits mitjançant vídeos que penjaran a les xarxes socials durant i després de la ruta, també realitzaran un diari de viatge i elaboraran fitxes resum els quals mostraran als científics i esportistes implicats. D’altra banda, també tenen previst col·laborar en diferents podcasts i entrevistes, fer xarrades a les escoles i a les biblioteques i participar en festivals i festes temàtiques, tot per compartir la iniciativa amb un públic el més ampli possible. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT